latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:29 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Počela kampanja za prijevremene lokalne izbore za načelnka opštine Glamoč (VIDEO)

Lijepljenjem plakata u Glamoču je zvanično počela kampanja za prijevremene lokalne izbore za načelnka opštine, nakon iznenadne smrti načelnika Radovana Markovića.
Glamoč - Foto: RTRS
GlamočFoto: RTRS

Na prijevremene izbore prijavilo se sedam kandidata, četvorica Srba, dvojica Bošnjaka, a hrvatske stranke imaju jednog zajedničkog kandidata.

Za 15 dana biće poznato ime novog načelnika Glamoča. Većina od oko četiri hiljade stanovnika, izaći će na prijevremene izbore. Svako ima svog favorita, ali i očekivanja.

"Svi građani treba da izađu na izbore, da bi bilo sutra bolje, da izaberemo čovjeka koji će voditi ovu opštinu kako treba", naveo je Ismet Đuzeli.

"Da će u škole po mogućnosti vratiti srpski jezik, To je cilj svih nas roditelja koji imamo djecu i živimo ovdje", rekla je Јelka Vranješ.

Od sedam kandidata za načelnika Glamoča, samo su trojica stala pred našu kameru. Od preostale četvorice, neki su bili spriječeni, a neki su odbili da daju izjavu.

Članovi glamočkog SNSD-a lijepljenjem plakata označili su početak kampanje simboličnog naziva "Pet do 12".

"Znamo šta su prioriteti. Svi ćemo pokušati raditi na tome da popravimo vodocrpilišta. Ovdje je najveći problem voda. Imamo nekih para od Vlade Srbije koje ćemo uložiti vjerovatno u Dom kulture", istakao je kandidat SNSD-a za načelnika opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

Na prijevremene izbore prijavilo se sedam kandidata, od kojih su četvorica Srbi. Nameće se pitanje da li će to dovesti do nejedinstva srpskog glasačkog tijela.

"Mislim da neće razvodniti srpske glasova puno, pošto kandidati se odvoje, jedan ima najviše glasova, drugi manje, dvojica mozda i neznatno. Ne bi to trebalo da bude veći nedostatak", smatra kandidat Socijalističke patije za načelnika Glamoča Slobodan Stoisavljević.

Kandidat SDP-a Halid Dizdar ističe da je neophodno lokalnoj zajednici vratiti ovlašćenja. 

"Kad siječemo 200.000 kubika bruto mase, onda se svim gradjanima vrate okorci i piljevina. Kad pomuzemo 3.000 litara mlijeka ovim građanima se vrati surutka ili obrano mllijeka 0,5 % masti, a sve drugo kajmak i sir neko drugi pokupi", naglasio je kandidat SDP-a za načelnika opštine Glamoč Halil Dizdar.

Ko će sjesti u načelničku fotelju, odlučiće građani 17. decembra.