latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:40 ⇒ 03/12/2017 | 11:34 | Autor: RTRS

Posljednje presude Haškog tribunala i dalje u žiži javnosti (VIDEO)

Posljednje presude Haškog tribunala, koji je svoja vrata zatvorio 29. novembra, i dalje su u žiži javnosti.
Haški Tribunal - Foto: RTRS
Haški TribunalFoto: RTRS

Posljednje presude Haškog tribunala, koji je svoja vrata zatvorio 29. novembra, i dalje su u žiži javnosti. Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, najavljuje da će se Komitet za podršku generalu Ratku Mladiću iz Ruske dume, u Moskvi, izjasniti o presudi izrečenoj generalu. Istovremeno, zbog sudskog epiloga u slučaju hercegovačke šestorke, hrvatski premijer Andrej Plenković najavljuje posjetu Mostaru.

Komitet Ruske dume za podršku generalu Mladiću u prestonici Rusije obratiće se javnosti da bi još jednom ukazali da je presuda generalu Mladiću nepravedna i politički motivisana, ističe Darko Mladić, sin generala. Očekuje da ruska Duma, na prijedlog poslanika Pavela Dorihina, koji je i predsjednik ovog komiteta, usvoji rezoluciju o presudi generalu Mladiću. 

"Mi ćemo prenijeti sve što se čulo u javnosti. Od toga da general Mladić ovu presudu smatra sramnom i ne prihvata je iz razloga pristrasnosti suda, koji je više puta demonstrirao svoju pristrasnost, čak otvoreno u njegovom slučaju ne poštujući ni svoja pravila ni pravila pravne struke", rekao je Darko Mladić.

Da je u pitanju politički sud – srpska javnost ukazivala je bezbroj puta u dvodecenijskom radu Haškog tribunala. Ne samo kada je riječ o pravdi koja je, očigledno, dijeljena selektivno, već i kada je riječ o potrebama, nekadašnjih optuženika. Potvrđuje to i dugogodišnji apel odbrane generala Mladića da mu se obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita.

"Velika zabrinutost za život zdravlje generala Mladića. Mi smo juče podnijeli podnesak u kojem tražimo hitno da se omogući ljekarima iz Srbije da hitno pregledaju generala Mladića kako bi vidjeli šta nam je dalje činiti", dodao je Darko Mladić.

Za Darka Mladića i postupak osuđenog Slobodana Praljka, koji je u sudnici izvršio samoubistvo popivši otrov, pokazuje odsustvo obzira sudija, koji su u prvom momentu kada je Praljak popio otrov nastavili da čitaju presudu kao da se ništa nije desilo. To je, dodaje, događaj poslije koga više niko ne može da tvrdi da se na pravi način postupa sa zatvorenicima i da se poštuju njihova prava. Praljkova smrt zapečatila je rad tribunala, ali nije bila i jedina u haškim zidinama. Okončanje procesa u Hagu nije dočekao Slavko Dokmanović, ratni gradonačelnik Vukovara. Umro je mjesec prije izricanja presude. Ni nekadašnji direktor bolnice u Prijedoru nije doživio epilog suđenja. Čekajući presudu, u pritvoru je od infarkta preminuo nekadašnji predsjednik SR Јugoslavije Slobodan Milošević. 

"Tribunal nije htio da se bavi tim što je radio Milošević. Milošević je od početka Tribunal rušio, tribunalovim sredstvima", rekao je advokat Slobodana Miloševića Zdenko Tomanović.

Nekoliko dana prije Miloševićeve smrti, u svojoj ćeliji život je okončao Milan Babić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine. General Zdravko Tolimir, posljednji je Srbin koji je preminuo u Haškom tribunalu čekajući da bude prebačen u zatvor u kojem je trebalo da služi kaznu. A samo mjesec dana nakon što je, privremeno, napustio kapije zatvora u Hagu, u bolnici u Beogradu preminuo je general Đorđe Đukić. Njegov advokat Toma Fila u više navrata upozoravao je na nebrigu Haga za optuženike. 

"Oni nisu htjeli da vjeruju tri meseca. I kad je čovek izgubio 20 i više kilograma, digli su ga u jedan ujutro da ga što prije odvedem u Beograd, da umre kod kuće", naglasio je advokat Toma Fila.

I načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Momir Talić preminuo je godinu nakon što je iz Haga pušten da se brani sa slobode. Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi, čekajući presudu jeste i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.