latinica  ћирилица
02/12/2017 |  17:53 ⇒ 03/12/2017 | 11:33 | Autor: RTRS

Kineski investicioni bum u Evropi: Najviše ulaganja u Srpsku i BiH (VIDEO)

Kina u okviru programa 16+1 najviše novca, čak 3 i po milijarde dolara, ulaže u projekte u BiH, navedeno je u tekstu Fajnenšl tajmsa.
Kineske investicije - Foto: RTRS
Kineske investicijeFoto: RTRS

Najveći dio kineskih investicija dolazi u Republiku Srpsku. Energetska kompanija "Sino-hidro" i Eksim banka potpisali su, 1,4 milijarde evra vrijedan, Ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka - Mliništa. Ovaj projekat, ali i ulaganja u elektrane, dogovoreni su tokom prošlogodišnje posjete predsjednika Srpske Kini.

16 zemalja centralne i istočne Evrope u fokusu je kineskih investitora. Najviše su zainteresovani, ipak, za ulaganja u BiH, navodi Fajnenšl tajms i izdvaja projekat auto-puta Banjaluka-Mlinište, koji će se graditi kreditnim sredstvima Kine. Od 62 kilometra, 20 će biti obilaznica oko Banjaluke, što je izuzetno značajno, zbog rasterećenja saobraćaja u gradu, objašnjavaju u autoputevima Srpske. Puni kapacitet autoput će dobiti spajanjem sa Federacijom BiH i Hrvatskom.

"U pregovorima sa kineskim partnerima smo došli do kraja, ali kineska banka za konačno odobrenje tog kredita insistira da imamo saglasnost i neku vrstu pisma podrške i garancije državne", istakao je direktor "Autoputeva" Srpske Dušan Topić.

Prije nekoliko dana potpisan je i sporazum sa Kinezima za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, kroz koncesiju. Sa kineskim partnerima razgovarano je i o izgradnji pravca auto-puta od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine. Predsjednik Srpske, prošle godine posjetio je Kinu gdje se sastao sa presdstavnicima kompanije koja je izgradila Termoelektranu u Stanarima. Ova kompanija spremna je za dalju saradnju i ulaganje u termoelektranu u Gacku, hidroelektranu Buk Bijela i Gornji Horizonti i to je samo dio ponude za koju su Kinezi zainteresovani. 

"Јa sam u protekle dvije godine potpisao šest memoranduma sa Kinezima. Kinezi će ukupno uložiti oko 2 miljared evra", naglasio je ministar industrije, rudarsta i energetike Srpske Petar Đokić.

Ekonomisti kažu, Kina je svjetska velesila kojoj se u narednim godinama predviđa vodeća ekonomska pozicija u svijetu. Kineska ulaganja i saradnja sa njihovim investitorima ono je u čemu treba da tražimo svoju šansu. 

"U svim segmentima i oblastima privrednog razvoja u kojima mi možemo da se uklopimo u njihove uslove, a da to istovremeno i nama odgovara trebamo prihvatati saradnju jer to nam je vrsta budućnosti, investicije koje su vezane za put svile, odnosno transport roba i komunikaciju između Evrope i Azije. To je naša budućnost", smatra ekonomsita Goran Radivojac.

Kineske kompanije, podržane od državnih banaka, objavile su procjenu od 15 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu i srodne industrije. Za Kinu, 16 zemalja važno je samo po sebi, ali i kao most u EU.