latinica  ћирилица
02/12/2017 |  18:20 ⇒ 03/12/2017 | 11:33 | Autor: RTRS

Ko se igra sa nacionalnim povjerenjem u Rogatici? (VIDEO)

Nakon što je policija rasvijetlila slučaj Ermina Pavice koji je sam sebi slao prijeteće poruke i zapalio automobil, iz opštinske uprave Rogatice zahvalni su policiji što je brzo riješila slučaj, ali i građanima Rogatice koji su bez dizanja tenzija i ishitrnih zaključaka čekali rezultate istrage i nisu nasjeli na pokušaje prikazivanja Rogatice kao opštine koja nije bezbjedna za stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.
Rogatica (foto: opstinarogatica.com) -
Rogatica (foto: opstinarogatica.com)

Prvo prijeteće poruke, a zatim i zapaljen automobil. Slučaj povratnika Ermina Pavice iz Kukavica podgrijao je u federalnim medijima priče o nesigurnosti i ugroženosti bošnjačkih povratnika u Rogaticu. Sam Pavica je izjavljivao kako se boji za bezbjednost porodice, dok su pojedini bošnjački političari upozoravali kako očito nešto ne funkcioniše u ovoj opštini. Međutim, efikasna istraga policije Srpske utvdila je da je navodna žrtva zapravo počinilac. Ubacujući SIM karticu u majčin telefon sam je sebi slao poruke prijetećeg vulgarnog nacionalističkog sadržaja, a pet dana kasnije zapalio je i golf 2 koji je koristio. 

"Zahvaljujući policiji, ovom prilikom želim da to istaknem, na njihovom efikasnom radu, odnosno uspješnom radu da su to na vrijeme razotkrili i došli do ovih informacija koje su objelodanjene. Mislim da je dobro da se to razotkrilo, da to ne ide sad u drugu krajnost, jer bi to sigurno imalo određene posljedice", istakao je načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić.

Pokazalo se da Rogatica zaista spada u opštine koje su poznate kao najbezbjednije za stanovnike svih nacionalnosti i učinićemo sve da tako ostane i u budućnosti, ističu u gradskoj upravi. I sami građani potvrđuju da nikakvih problema između Srba i Bošnjaka nema. Da problema nema potvrđuju i povratnici u Kukavicama.

Kažu u Kukavicama i da ih policija redovno obilazi. Zamjeraju što mediji nepromišljeno i prejudicirano neke stvari iznose u javnost i od istražnih organa traže da u ovakvim slučajevima ne dozvole da se umiješa politika sa bilo koje strane.

"Samo temeljitu istragu tražimo od organa gonjenja. Da to dođe do pravosnažnosti i da se narodu objelodani je li to lični interes, je li to neko iza toga stoji, je li to neki nagovor, šta je u pitanju, jer mi to ne znamo. Ali hvala bogu, sve u svemu ja bih se zahvalio baš organima gonjenja što su ovog donekle riješili i olakšali neke stvari", izjavio je Safet Zilkić.

Šta su bili motivi Ermina Pavice da počini ovo krivično djelo trebalo bi da utvrdi istraga. Otvoreno se spekuliše da je poslije dobio novi i bolji automobil, kao i novac od ljudi koji su mu željeli pomoći nakon paljenja automobila. Istovremeno, svoj epilog čeka i slučaj paljenja automobila DŽevada Mašića, takođe u Kukavicama, te trovanje stoke porodice Herceglija.