latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:39 | Autor: RTRS

Dačić: Kakve veze imaju Srbi sa sukobom Hrvata i Bošnjaka?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je nevjerovatno licemjernim komentare hrvatskih zvaničnika povodom posljednje presude Haškog tribunala i poručio da bi Hrvatska trebalo da se suoči sa prošlošću, a ne da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Nevjerovatna je količina licemerja koju pokazuju hrvatski zvaničnici povodom poslednje presude Haškog tribunala, pa tako i danas hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović ponovo brutalno napada Srbiju povodom presude koja govori o agresiji Hrvatske na BiH i zločinima Hrvata protiv Bošnjaka", rekao je Dačić.

On je upitao kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka, i o kakvoj takozvanoj "velikosrpskoj agresiji" govori Kitarovićeva kad su još devedesetih godina u Savjetu bezbjednosti raspravljali o tom pitanju.

"Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se ta država suoči sa prošlošću, a ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima, `osim ako joj Srbi nisu krivi za sve, što je u iskrivljenom umu moguće`", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić podsjeća da se u pismu tadašnjeg generalnog sekretara UN Butrosa Galija Savjetu bezbjednosti od 1. februara 1994. godine kaže da je Unprofor potvrdio da se elementi /snage i oprema/ sljedećih jedinica Hrvatske vojske zaista nalaze u centralnoj i južnoj BiH: Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije.

"Materijal obuhvata tešku artiljeriju i višecjevne minske bacače", rekao je Dačić.

On podsjeća da je, poslije sjednice Savjeta bezbjednosti UN održane 3. februara 1994. godine, predsjednik Savjeta u ime tog organa UN saopštio da je duboko zabrinut zbog činjenice da je Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u centralnim i južnim dijelovima BiH.

Dačić navodi i da je Savjet bezbjednosti snažno osudio Hrvatsku zbog ovog "ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države - članice UN".

"Savjet bezbjednosti zahteva da Hrvatska smjesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno sa vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BiH", navodi Dačić tadašnje saopštenje Savjeta bezbjednosti UN.

Kolinda Grabar Kitarović ponovo je ranije danas negirala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio "prva žrtva velikosrpske agresije", prenijela je Hina.

"Kao hrvatska predsjednica želim još jednom potpuno jasno da kažem: istorijska je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susednoj državi i prvi joj se odupro", rekla je Grabar Kitarović tokom prijema u Zagrebu za Hrvate iz BiH.

Izvor: SRNA