latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:50 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Pale: Održan tradicionalni godišnji koncert KUD-a "Mladost"

Članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Mladost" sa Pala, koje djeluje 64 godine, održali su večeras tradicionalni godišnji koncert zajedno sa gostima, članovima kulturno-umjetničkog društva "Mladost" iz Hamburga.
Pale - tradicionalni godišnji koncert - Foto: SRNA
Pale - tradicionalni godišnji koncertFoto: SRNA

Više od 200 članova ova dva društva, sa izvornom vokalnom grupom, orkestrom i djecom iz vrtića "Bubamara" predstavili su svoja umijeća mnogobrojnim posjetiocima u Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama.

Predsjednik KUD-a "Mladost" Milan Čvoro rekao je novinarima da je cilj koncerta da se pokaže sve ono što su radili članovi KUD-a tokom cijele godine.

On dodaje da je ova godina bila mnogo uspješna, a da sljedeće godine slave 65 godina postojanja KUD-a odnosno 40 godina postojanja pod imenom KUD "Mladost" sa Pala.

Čvoro je istakao da KUD pokušava da u školskim ustanovama i vrtićima organizuju svoje sekcije, tako da u vrtiću "Bubamara" imaju folklornu i baletsku sekciju koja je večeras prvi put nastupala.

On kaže da iduće godine planiraju posjetiti Banjaluku gdje će sa novom koreografijom nastupati u maju na Evropskoj smotri folklora, zatim slijedi Poljska i Njemačka, a za dalje će se vidjeti jer sve zavisi od finansijskih sredstava.

Član KUD-a "Mladost" iz Hamburga Јelena Plakalović rekla je da se večeras njihovih 25 članova predstavilo sa igrama Šumadije, Bosilegradskog krajišta i Crne trave, a da društvo trenutno broji 125 članova.

KUD "Mladost" osnovano je 1953. godine i imaju 300 članova podijeljenih u četiri grupe, od najstarijih do najmlađih.

Okupljaju djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija - folklorna, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorna grupa, te se bave očuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje.

Izvor: SRNA