latinica  ћирилица
02/12/2017 |  21:27 | Autor: RTRS

Geit: Priznanje Јerusalima kao prijestonice Izraela izazvaće ekstremizam

Bilo kakav potez Amerike da prizna Јerusalim kao prijestonicu Izraela izazvaće ekstremizam i nasilje, rekao je danas generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit.

"Danas veoma jasno kažemo da sličan postupak nije opravdan. Neće služiti miru ili stabilnosti, već će podstaći ekestrmizam i nasilje", naveo je Geit u saopštenju objavljenom na internet stranici Arapske lige.

On smatra da će od toga koristi imati samo izraelska Vlada "koja je neprijatelj mira".

Izvori bliski Vašingtonu izjavili su ranije da američki predsjednik Donald Tramp planira da prizna Јerusalim kao prijestonicu Izraela, ali da za sada neće preseljavati Ambasadu iz Tel Aviva.

Američki dnevnik "Njujork tajms" pisao je, prenoseći izjave izvora, da se očekuje da će Tramp ovu odluku objaviti u svom govoru sredinom sedmice, mada predsjednik još nije ništa zvanično potpisao a detalji plana bi mogli biti izmjenjeni.

Vjerske lokacije u Јerusalimu svete su za Јevreje, hrišćane i muslimane i bilo kakva izmjena statusa imaće brojne posljedice širom Bliskog istoka.

Tramp je na početku svog mandata najavio da će prebaciti američku Ambasadu iz Tel Aviva u Јerusalim.

Američki predsjednici moraju da svakih šest mjeseci potpisuju bezbjednosni dokument za zadržavanje Ambasade u Tel Avivu. U junu je Tramp odgodio ovu odluku, pod pritiskom arapskih lidera koji su ga upozoravali da će izazvati proteste i to mišljenje dijele i njegovi savjetnici.

Pošto vremenski rok ističe u ponedjeljak, očekuje se da će Tramp potpisati naređenje da će Ambasada ostati u Tel Avivu, ali će on to učiniti uz dodatak da SAD priznaju Јeusalim kao prijestonicu Izraela a to je nešto što nijedan njegov prethodnih, bez obzira da li je iz redova republikanaca ili demokrata nije učinio od ustanovljavanja jevrejske države 1948. godine.

Izvor: SRNA