latinica  ћирилица
03/12/2017 |  08:15 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Zatvoren put Ulog-Klanci, na ostalim pravcima saobraćaj usporen

Dionica regionalnog puta Ulog-Klanci u dužini od 25 kilometara zbog snježnih smetova i olujnog vjetra zatvorena je za saobraćaj za sve kategorije vozila. Na ostalim putnim pravcima u Republici Srpskoj i FBiH saobraćaj se odvija usporeno, po mokrim i klizavim, kolovozima.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Posebna pažnja vozačima se skreće na dionice u višim planinskim predjelima i preko prevoja, gdje su kolovozi mjestimično zasniježeni.

Saobraćaj je otežan u centralnim i istočnim krajevima Republike Srpske, posebno na putnim pravcima Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, zatim Sarajevo-Foča preko Rogoja i Sarajevo-Sokolac preko Romanije, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Tehnički direktor Romanijaputeva sa Sokoca Dragan Buloščić rekao je da su svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni, ali da na kolovozu ima utabanog snijega i leda, zbog čega vozači treba da ulože maksimalan oprez prilikom upravljanja motornim i teretnim vozilima

- Situacija jeste nešto složenija nego juče, ali saobraćaj se odvija bez zastoja. Naše ekipe se sve vrijeme na terenu i neprekidno rade na čišćenju snijega sa kolovoza, kao i posipanju puta abrazivnim materijalom koga ima dovoljno - naveo je Buloščić, dodavši da je potrebno izvjesno vrijeme da posuta so počne da djeluje na kolovozu.

On je naveo da će Romanijaputevi danas posebnu pažnju posvetiti čišćenju lokalnih puta koji vode ka romanijskim selima, te da je pravac prema Јahorini, i preko Pala i preko Trebevića, prohodan i bezbjedan za saobraćaj.

Na putnom pravcu preko Romanije trenutno je na snazi privremena zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

U preduzeću Zvornikputevi rečeno je da su svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano zbog snijega, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj. Na prevoju Han Pogled visina snijega iznosi oko 20 centimetara, dok na kolovozu ima dva-tri centimetra ugaženog snijega.

Svi magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča su prohodni, ali se saobraćaj odvija izuzetno otežano, rečeno je u Policijskoj upravi Foča.

Na svim magistralnim i regionalnim putevima u Semberiji i Majevici saobraćaj se odvija bez zastoja, ali nešto slabijim intenzitetom, rečeno je u preduzeću Bijeljina-put. Mreža od 330 kilometara magistralnih i regionalnih puteva redovno se čisti, od sinoć kada je počeo prvi snijeg, a mehanicaji ja na terenu.

Nove snježne padavine u Federaciji BiH otežavaju saobraćaj i na dionicama Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Livno-Šujica-Kupres, Bugojno-Novi Travnik, Donji Vakuf-Travnik, Tarčin-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Livno-Tomislavgrad-Posušje.

U Sarajevu se saobaraćaj odvija otežano zbog snijega koji još pada i čija je visina iznad 20 centimetara, javili su federalni mediji.

U Republici Srpskoj se popodne očekuje postepeno slabljenje, a večeras i prestanak padavina.

Izvor: RTRS/SRNA