latinica  ћирилица
03/12/2017 |  08:18 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

U Anrićgradu naučni skup o Filipu Višnjiću

U organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta danas će, povodom obilježavanja 250 godina od rođenja srpskog guslara i tvorca srpskih narodnih pjesama Filipa Višnjića, u Andrićgradu biti održan Naučni skup "Filip Višnjić - pjesnik i besjednik".
Andrićev institit u Andrićgradu - Foto: SRNA
Andrićev institit u AndrićgraduFoto: SRNA

Skup je posvećen Višnjiću, "slikaru epohe", u čijim se pjesmama, pisao je Јovan Deretić, osjeća "neodoljivost narodne snage, nezadrživost prevratničkog, revolucionarnog zamaha, koji kao vihor ruši sve prepreke pred sobom", saopštili su organizatori.

Na skupu će učestvovati potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Ljubomir Zuković, direktor Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti Miro Vuksanović, potpredsjednik Matice srpske Miodrag Maticki, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini Valentina Pitulić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Boško Suvajdžić i profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Јelenka Pandurević.

Uvodnu besjedu održaće akademik Vuksanović o temi "Ključne riječi Filipa Višnjića". Nakon uvodne besjede, akademik Zuković govoriće o temi "Filip Višnjić, pjesnik i pjevač", potom će akademik Maticki održati predavanje o temi "Epski besjednik Filip Višnjić" i profesor Knežević - "Višnjićeve pjesme o dvobojima".

Nakon toga, Pitulićeva će govoriti o temi "Mitološko i hrišćansko u pjevanju Filipa Višnjića", Suvajdžić - "Višnjić i Biblija", a Pandurevićeva će održati predavanje o temi "Višnjićeva epska paradigma i nematerijalno kulturno nasljeđe".

Filip Višnjić /1767-1834/ jedan je od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pjesama.