latinica  ћирилица
03/12/2017 |  10:56 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Čubrilović: Poboljšati status lica sa invaliditetom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će parlament Srpske, u okviru svoje nadležnosti, nastaviti sa donošenjem pozitivnih zakonskih propisa kako bi bio poboljšan status lica sa invaliditetom.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana lica s invaliditetom, Čubrilović je u pisanoj izjavi medijima istakao da cijelo društvo treba da pokaže humanost i spremnost da prihvati lica sa invaliditetom i omogući im ostvarenje njihovih prava.

Čubrilović je podsjetio da je BiH potpisnica Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, čime se obavezala na obrazovanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom, ali i na uklanjanje arhitektonskih barijera, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je napomenuo da je Narodna skupština nedavnom ugradnjom lifta otklonila i posljednje barijere, čime je licima sa invaliditetom omogućen nesmetan pristup svim kancelarijama i salama u Narodnoj skupštini.

On je rekao da je u službi Narodne skupštine angažovana jedna visokoobrazovana osoba kojoj invalidska kolica nisu prepreka za predan i kvalitetan rad.

- Sve institucije, republičke i lokalne, morale bi da otklone fizičke barijere za nesmetano kretanje lica sa invaliditetom i da pronađu način i zaposle bar po jednu osobu sa invaliditetom na adekvatno radno mjesto i tako pokažu da fizički invaliditet nije socijalni i radni hendikep - istakao je predsjednik parlamenta Srpske.

Čubrilovć je rekao da je neophodno da kao odgovorno društvo licima sa invaliditetom otvorimo vrata svih preduzeća, institucija i škola.

- Naša moralna dužnost je da osiguramo licima sa invaliditetom da dobiju priliku da učestvuju u svim aspektima života, da imaju pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, kulturnim sadržajima i svim uslugama koje su na raspolaganju građanima - naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da je neophodno pružiti priliku i licima sa invaliditetom da ostvare pravo na zaposlenje i da svojim znanjem i kvalitetima doprinesu razvoju društva.

- Na taj način pokazali bismo da smo humano i odgovorno društvo, a pomogli bismo i centrima za socijalni rad i drugim institucijama koje izdvajaju određena sredstva za socijalnu pomoć - zaključio je Čubrilović.

Izvor: SRNA