latinica  ћирилица
03/12/2017 |  11:04 | Autor: RTRS

Tanasković: Opada entuzijazam za aktivno promovisanje "Kosova"

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje međunarodne afirmacije samoproglašenog Kosova.
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs) -
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs)

- Najvažnije je da, razložno osnaženog samopouzdanja, trezveno sagledamo čitavu situaciju, analiziramo je u svim dimenzijama i izvedemo zaključke koji će nam omogućiti da u budućnosti budemo još djelotvorniji u diplomatskoj borbi za dokazivanje svoje istine o Kosovu - rekao je Tanasković za Večernje novosti.

Tanasković je naveo da se u muslimanskim zemljama sve bolje razumije da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije riječ o teritoriji na kojoj su islam i muslimani na bilo koji način ugroženi, već su u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Na pitanje da li vidi samoproglašeno Kosovo u budućnosti kao članicu neke međunarodne organizacije kao što su Unesko, UN ili Savjet Evrope, Tanasković kaže da Prištini o tom pitanju "ne cvetaju ruže".

- Ako ne bude nekakvih velikih preokreta mislim da bar kratkoročno, pa i srednjoročno, ne cvjetaju ruže pokušajima "Kosova" da se domogne članstva u značajnijim međunarodnim organizacijama, potogovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja - objasnio je Tanasković.

Prema njegovim riječima, ovaj put odustajanje Prištine od pokušaja podnošenja zahtjeva za prijem u Unesko rezultat je sticaja većeg broja okolnosti na globalnom, regionalnom i unutrašnjem, kosovskom planu i učinak upornog, argumentovanog i ubjedljivo diplomatskog djelovanja Srbije na svim nivoima.

On je istakao da bi do kraja godine srpsko kolo trebalo da bude upisano na listu svjetske nematerijalne baštine, što predstavlja značajno i zasluženo postignuće.

- U Srbiji je, na ovaj ili onaj način, sa održavanjem i unapređivanjem tradicije narodne igre, povezano oko pola miliona ljudi, a "moravac" je, kao tip kola, odavno iskoračio preko nacionalnih kulturnih medija - rekao je Tanasković.

Izvor: SRNA