latinica  ћирилица
03/12/2017 |  14:33 | Autor: RTRS

Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je odlukom o "ukidanju" Interpolove potjernice za Ramušem Haradinajem UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je, reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica u Lionu, koja je usvojila prigovor UNMIK-a protiv potjernica za Haradinajem i još 17 osoba, ocijenio da bi Srbija zbog toga trebalo da potraži objašnjenje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

- Ramuš Haradinaj je za Srbiju ratni zločinac, koji će kad-tad morati da odgovara za svoja djela - rekao je Vulin novinarima u Nišu, gdje je prisustvovao upućivanju pripadnika Vojske Srbije u mirovnu misiju u Libanu.

U tu misiju biće upućeno 175 pripadnika Vojske Srbije, uglavnom pripadnika pješadijske čete, ali i štabnih oficira iz Niša, Prokuplja, Kuršumlije i Zaječara.

Oni će u narednih šest mjeseci u okviru italijanskog i španskog kontingenta obezbjeđivati mir i razdvajati sukobljene strane u Libanu.

Vulin je mirovnjacima predao zastavu Srbije i tom prilikom naveo da srpski vojnici u ovom trenutku učestvuju u 10 mirovnih misija, od kojih je šest pod okriljem UN.

Izvor: SRNA