latinica  ћирилица
03/12/2017 |  14:48 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Garić: Presuda Mladiću pečat na satanizaciju srpskog naroda

Član Odbora za boračku zaštitu Ujedinjene Srpske Nenad Garić izjavio je da je Haški sud politički i antisrpski, a presudom generalu Ratku Mladiću dao je pečat satanizaciji srpskog naroda na ovim prostorima.
Ujedinjena Srpska - Foto: SRNA
Ujedinjena SrpskaFoto: SRNA

Garić, koji ima čin pukovnika, rekao je da je general Ratko Mladić u očima Srba bio i ostao heroj, te da nije kriv, bez obzira što je osuđen na doživotnu robiju.

- On je, vjerovatno, kriv zato i isključivo zato što je Srbin - rekao je Garić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

Prema njegovoj ocjeni, da bi Mladić bio kriv morao je narediti zločin, morao ga je lično izvršiti, podstać i podržavati.

- Na ovom sudu to nije dokazano. S tim u vezi, moram reći da čestiti Bošnjaci i Hrvati to znaju - znaju da nije kriv, ali s obzirom na to da se od prvog dana vodi politika u kojoj se govori o agresiji Srba, o genocidu, što je nespojivo sa našim političkim i vojnim rukovodstvom, to je opšteprihvaćeno - rekao je Garić.

On je pitao kako je moguće da u zemlji u kojoj je neko rođen bude agesor, te da bi to onda značilo da je riječ o autoagresiji.

Haški sud, podsjeća Garić, osnovan je da bi doprinio, prije svega, pomirenju naroda na ovim prostorima, te da bi dao satisfakciju žrtvama i da se na neki način iz svega izvede karakter rata na ovim prostorima.

Ovaj sud, međutim, naglašava Garić, nije odgovorio ovim ciljevima i zadacima koje je postavio sam pred sebe, jer je sve vrijeme davao satisfakciju bošnjačkim žrtvama, hrvatskim djelimično, a srpskih žrtava, prema tom istom sudu, kao da nije ni bilo.

- Poznato je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo više od 30.000 Srba, od kojih oko 10.000 civila - žena i djece. Zločini nad Srbima, nažalost, ostali su nekažnjeni - rekao je on.

Gariće je podsjetio da su Srbi osuđeni na više od 1.200 godina zatvora, dok je za Hrvate izrečeno oko 100 godina, a za Bošnjake tek sedam.

- Haški sud iskoristio pravnu floskulu "udruženog zločinačkog poduhvata", a u tom slučaju kriv je sve i jedan vojnik. Ta floskula nigdje u zapadnom pravosuđu i zakonodavstvu ne postoji - kaže Garić.

Posljedica svega je, upozorava on, da Sud BiH radi po istoj matrici kao što je radio Haški tribunal.

Garić podsjeća da je Amerika, odnosno Zapad, planirao rat u BiH želeći da razbije Јugoslaviju kako bi neutralisao veliku državu u kojoj se prelamaju interesi Istoka i Zapada.

- Srbi, a djelimično i Hrvati, na našim prostorima ispali su kolateralna šteta zbog interesa Zapada koji je tražio alibi za islamski svijet koji uništavaju kako na Bliskom istoku tako i u Africi i širom svijeta, a preko zaštite islamskog svijeta na ovim prostorima - u BiH, Srbiji i na Kosovu - dodao je Garić.

Izvor: SRNA