latinica  ћирилица
03/12/2017 |  17:13 ⇒ 04/12/2017 | 08:00 | Autor: RTRS

Porezi i doprinosi pune budžetsku kasu - javni prihodi u porastu (VIDEO)

Poreska uprava ove godine je na račun javnih prihoda prikupila 154 miliona maraka više u odnosu na prošlu godinu. Značajan rast zabilježen je u svim segmentima javnih prihoda, pa su tako direktni porezi i doprinosi povećani za osam procenata, dok su ostali javni prihodi veći za 10 odsto.
Poreska uprava - naplata prihoda - Foto: RTRS
Poreska uprava - naplata prihodaFoto: RTRS

U poslovnoj zajednici Srpske kažu da je do povećanja prihoda došlo povećanjem plata i novim zapošljavanjem. Ovo povećanje, nadaju se, omogućiće smanjenje oporezivanja rada.

Podaci Poreske uprave kažu - za 11 mjeseci ove godine skoro je dostignuta naplata za cijelu prošlu godinu. U prvih 11 mjeseci ove godine naplaćeno je za 95 miliona ili osam odsto više doprinosa. Poslodavci ističu da su ove podatke imali u vidu kada su sa Vladom pregovarali o ekonomskim reformama. Tako su kažu, dogovorili da bude uspostavljen mehanizam kojim bi određen procenat ostvarenih poreza i doprinosa bio preusmjeren na smanjenje oporezivanja rada. 

"Smatramo da kroz povećanje naših uplata proizišlih kroz povećanje plata i novih radnih mjesta može da dođe do smanjenja poreza na rad. Јedna od najvažnijih mjera koju smo zahtijevali od Vlade je borba protiv sive ekonomije obzirom da postoji veliki broj radnika koji se faktički vode kao da primaju najnižu platu, a u stvari primaju mnogo više, čime se kod poslodavaca stvara nelojalna konkurencija", istakao je predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske Saša Trivić.

U okviru reformi prihvaćeni su zahtjevi poslodavaca za vraćanje neoporezivog dijela, koji se reinvestira u osnovnu proizvodnju. Program ekonomskih reformi od 2018-2020. godine i Zakon o doprinosima dobili su podršku svih socijalnih partnera.

"Mi već dugo i intenzivno radimo na Izmjenama zakona o posredovanju pri zapošljavanju i ostvarenju prava za vrijeme nezaposlenosti, gdje tražimo da povećanje naknada i dužine primanja naknada od radničkog doprinosa za nezaposlenost", naglasila je predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić.

Smanjenju broja nezapsolenih trebalo bi da doprinesu i novoregistrovana pravna lica i preduzetnici. U ovoj godini, prema podacima Poreske uprave, na području Srpske registrovana su 1.083 pravna lica i 2.802 preduzetnika.