latinica  ћирилица
03/12/2017 |  18:43 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (VIDEO)

"Ne pored drugih, nego sa drugima. U igri, radu i učenju". Ovo je poruka koja je iz Banjaluke upućena sa manifestacije organizovane povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - Foto: RTRS
Međunarodni dan osoba sa invaliditetomFoto: RTRS

Domaćini iz Centra "Zaštiti me" upozoravaju, osobe sa invaliditetom moraju biti uključene u društvo 365 dana, a ne samo na svoj dan.

Ministar rada i boracko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da lica sa invaliditetom treba da budu integrisana u društvo i da daju svoj doprinos u onoj mjeri koliko to mogu.

"Ovdje posebno želim da apostrofiram ratne vojne invalide iz odbrambeno-otadžbinskog rata, ciji je status definisan Zakonom o prvima boraca", rekao je Savanović veceras novinarima u Banjaluci, nakon manifestacije povodom obilježavanja 3. decembra - Medunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Savanović je istakao da Vlada i institucije Republike Srpske moraju uciniti maksimalne napore prema ratnim vojnim invalidima da se ti ljudi ne osjecaju hendikepiranim i odbacenim, vec da su oni dio društva koji daje puni doprinos shodno svojim fizickim i psihološkim mogucnostima u kreaciji i napretku društva.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske do sada ukupno stambeno zbrinula 8.334 korisnika iz kategorije porodica poginulih i ratnih vojnih invalida od prve do cetvrte kategorije.

Savanović je rekao da je za ove kategorije građana do sada u Repubici Srpskoj izgrađena 2.241 stambena jedinica.

Direktor Јavne ustanove Centar "Zaštiti me" Banjaluka Zorica Kuzmanović Vasilić rekla je novinarima da ovakve manifestacije i uključivanje lica sa invaliditetom treba da se održavaju tokom čitave godine.

"Svakodnevno treba da razgovaramo o ovoj temi i da se djeca od samog rođenja upoznaju sa licima sa invliditetom i da svi zajedno živimo ne jedni pored drugih, kao što je naš moto, nego sa drugima u igri, radu i učenju", porucila je Vasilićeva.

Manifestaciji su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici banjalučkih organizacija i udruženja lica sa invaliditetom.

Trebinje: Problema dosta, očekuju se rješenja

Lica sa invaliditetom sa područja trebinjske regije poručila su danas da su zapošljavanje, arhitektonske barijere, socijalna isključenost iz društva, nabavka lijekova neki su od problema sa kojima se suočavaju.

Članovi 11 udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom iz istočne Hercegovine danas su govorila o problemima na prigodnoj svečanosti koja je organizovana u Domu penzionera u Trebinju povodom 3. decembra Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Predsjednik Skupštine Koordinacionog centra lica sa invaliditetom istočne Hercegovine Momčilo Damjanac kaže da je jedna od tema bio i zakon koji bi, osim ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata, trebalo da obuhvati i ostala lica sa invaliditetom koja nisu imali priliku da ostvare invalidninu.

"Imamo odličnu saradnju i podršku od gradonačelnika Trebinja i ostalih načelnika istočne Hercegovine, koji su uvijek spremni da saslušaju i pomognu našoj kategoriji u skladu sa njihovim mogućnostima", naveo je Damjanac.

Odbornik u Skupštini grada Trebinje Milica Ijačić, inače lice sa invaliditetom, izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti riješene sve arhitektonske barijere na raskrnicama u Trebinju.

Skupu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić koji je istakao da će grad nastojati da u narednim godinama što više pomogne ovoj kategoriji i da izdvajanjem iz budžeta ili iz Fonda solidarnosti socijalna davanja budu još veća.

Ćurić je naveo da grad Trebinje, osim osnovnih prava koje je zagarantovala Vlada Republike Srpske i obavezala lokalne zajednice, ima proširena prava za pomoć i njegu socijalno ugroženim licima, te je istakao da je dobro da pomoć dođe do svakog kome je potrebna.

"Sredstva koja dajemo iz budžeta ovim udruženjima, od ove godine ćemo sprovoditi putem javnih poziva, jer želimo da podržimo programske aktivnosti, odnosno projekte udruženja", rekao je Ćurić.

Koalicija Centar za koordinaciju organizacija koju okupljaju osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine broji 11 udruženja sa više od 2.500 lica sa invaliditetom.

Izvor: RTRS/SRNA