latinica  ћирилица
03/12/2017 |  20:42 | Autor: RTRS

Sirija - Kurdi oslobodili oblast istočno od Eufrata

Kurdske snage u Siriji saopštile su da su uspješno oslobodile oblasti istočno od rijeke Eufrat od pripadnika takozvane Islamske države, uz pomoć koalicije predvođene SAD i ruskih snaga.
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri) -
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri)

Objava je uslijedila nakon što je američki ministar odbane DŽejms Matis najavio da će Vašington prestati da naoružava Јedinice odbrane naroda (ЈPG) kada se završe ofanzivne operacije.

Portparol Narodnih zaštitnih jedinica Nuredin Mahud pohvalio je SAD i Rusiju za pruženu vazdušnu i logističku podršku, kao i za koordinaciju operacija na terenu.

Mahud je poručio da su kurdske snage spremne da formiraju zajedničke operativne sobe sa različitim partnerima kako bi se okončala borba protiv Islamske države, preneo je AP.

"Nadamo se povećanju podrške i obezbjeđivanju zaštite iz vazduha", rekao je Mahmud na konferenciji za novinare u El Salihiju, gradu u provinciji Deir ez Zor.

Konferenciji su prisustvovali ruski general iz ruske baze u Hmeimim u zapadnoj Siriji.

"Vojska SAD mijenja svoju ulogu u Siriji, u skladu sa padom Islamske države", rekao je juče Matis misleći na gašenje programa kojim su se naoružavali Kurdi i na povećanu podršku lokalnoj policiji i bezbjednosnim snagama.

"Pentagon menja kompoziciju snaga u Siriji i u prvi plan ističe nalaženje diplomatskog puta do mira", smatra Matis, prenosi AP.

Njegovi komentari prate prošlonedjeljno saopštenje SAD, kojim su rekli da će prestati da dostavljaju oružje snagama ЈPG u Siriji.

Izvor: RTS, Tanjug