latinica  ћирилица
03/12/2017 |  21:48 | Autor: RTRS

Hejli: Amerika se povukla iz pregovora

Amerika je izašla iz pregovora o dobrovoljnom dogovoru za rješavanje pitanja migracije jer globalni pristup ovom problemu jednostavno nije u skladu sa suverenitetom SAD, rekla je danas američki ambasador u UN Niki Hejli.
Niki Hejli (foto: Sputnjik) -
Niki Hejli (foto: Sputnjik)

U saopštenju koji je objavila američka misija u UN napominje se da je američki predsjednik Donald Tramp donio odluku.

"Nijedna zemlja nije učinila više od SAD i naša velikodušnost i dalje će trajati, ali naše odluke po pitanju imigracione politike moraju uvijek donositi samo Amerikanci. Odlučićemo na koji način ćemo najbolje kontrolisati našu granicu i ko će moći da uđe u našu zemlju", istakla je Hejlijeva, čiji su roditelji imigranti iz Indije.

Tramp je tokom prošlogodišnje predsjedničke kampanje obećao da će deportovati veliki broj imigranata i da će izgraditi zid na američkoj granici sa Meksikom radi rješenja pitanja ilegalne imigracije i kriminala u SAD. Od kako je u januaru stupio na dužnost uveo je i zabranu ulaska u SAD iz određenih muslimanskih država.

Uz rekordnih 21,3 miliona izbjeglih na globalnom nivou, Generalna skupština UN usvojila je u septembru prošle godine političku deklaraciju u kojoj je postignuta saglasnost da će se u narednih dvije godine pregovorima doći do sporazuma o migracijama.

Administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame podržala je rezoluciju, poznatu i kao Njujorška deklaracija u kojoj je, takođe zatraženo od Visokog komesara za izbjeglice Filipa Grandija da 2018. godine iznese prijedlog globalnog sporazuma o izbjeglicama.

"Globalan pristup u Njujorškoj deklaraciji jednostavno nije u skladu sa suverenitetom SAD", dodala je Hejlijeva.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je žaljenje zbog odluke SAD, ali je izrazio nadu da će se Amerika, možda kasnije ponovo uključiti u razgovore.

Izvor: SRNA