latinica  ћирилица
04/12/2017 |  07:45 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Ruski Komitet i Darko Mladić u Moskvi na konferenciji za novinare

Ruski Komitet za odbranu generala Ratka Mladića održaće danas u Moskvi konferenciju za novinare povodom haške presude generalu Ratku Mladiću, na kojoj će se obratiti i njegov sin Darko Mladić.

Darko Mladić izjavio je ranije Srni da će Komitet na konferenciji za novinare u Moskvi /u prostorijama RIA Novosti/ ukazati da je presuda nepravedna i politički motivisana, neutemeljena u činjenicama i da je Hag potpuno igornisao, bez ikakvog realnog osnova, dokazni postupak odbrane.

On je dodao da očekuje da ruska Duma, na prijedlog poslanika Pavela Dorihina, koji je i predsjednik ovog komiteta, usvoji rezoluciju o haškoj presudi generalu Mladiću.

"Mislim da su oni već javno iznosili svoje stavove i ocene, tako da bi logično bilo i da donesu rezoluciju", rekao je Darko, navodeći da ne zna šta će ta rezolucija da sadrži.

Komentarišući završnicu rada Haškog tribunala i postupak osuđenog Slobodana Praljka, koji je u sudnici izvršio samoubistvo popivši otrov, Darko Mladić je rekao da je u samom tom činu bilo evidentno odsustvo obzira sudija, koji su u prvom momentu kada je Praljak popio otrov nastavili da čitaju presudu kao da se ništa nije desilo.

"Meni je to najjači utisak. To je tragičan čin, žao mi je što se to desilo, bez obzira što je riječ o ljudima koji su bili naši ratni neprijatelji. To je tragedija za njegovu porodicu i za njega, a sve ostalo nije na meni da komentarišem", rekao je Darko Mladić.

On je izrazio nadu da će rezidualni mehanizam, koji treba da dovrši postupke Haškog tribunala, imati bolje standarde i više poštovanja za elementarna ljudska prava pritvorenika.

Izvor: Srna