latinica  ћирилица
04/12/2017 |  08:26 | Autor: RTRS

Srbija: Upitno najmanje 2000 doktorata sa privatnih fakulteta

Diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim univerzitetima dovedene su u pitanje, što dovodi u sumnju i diplome studenata koje su oni ocjenjivali, kao i kvalitet studijskih programa, pišu danas "Večernje novosti".
Univerzitet u Beogradu - Foto: RTRS
Univerzitet u BeograduFoto: RTRS

Problem je nastao kada je u postupku akreditacije tih ustanova Komisija za akreditaciju odlučila da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija. U Komisiji za akreditaciju tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom. U rješavanje problema uključilo se i resorno ministarstvo.

Među oštećenima su predavači "Singidunuma", "Megatrenda", "Union Nikola Tesla", visokih strukovnih škola. Kako  profesori ovih fakulteta i viših školana navode, takva dokumentacija nikada u procesu akreditacije nije tražena, niti je moguće da je obezbjede. Kažu da se od njih zahtjeva nešto što prije "Bolonje", kada su završili studije, nije ni bilo predviđeno zakonom. Tada, podsjećaju, nisu ni postojale doktorske studije već se sa magistrature direktno išlo na doktorat. Pisao se samo rad, a nisu se polagali ispiti.

Izvor: Blic