latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:53 ⇒ 09:54 | Autor: RTRS

Ivanić: Sarajevo ne želi rješenje pitanja granice sa Srbijom

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je da je interes Srbije i BiH da se nađe obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje granice, ali da osjeća da posebno u Sarajevu nema volje da se u uđe u rješavanje.
Mladen Ivanić - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Mladen IvanićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Ivanić je naglasio je interes BiH da jednom za svagda utvrdi granicu sa Srbijom i tako bi prestali bilo kakvi razlozi za neke sukobe u budućnosti.Naglasio je da je pesimističan u vezi sa rješavanjem pitanja utvrđivanja granice BiH i Srbije zato što se u sarajevskim medijima, pa i političkom ambijentu među Bošnjacima, to pretvara u pitanje da će neko nekoga prevariti.

Govoreći o predstojećoj posjeti članova Predsjedništva BiH Beogradu, on je istakao da ona dolazi u specifičnom trenutku zbog zategnutih odnosa koji su uslijedili nakon izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića oko eventualnog priznanja Kosova. Istakao je da ne vjeruje da će na samom sastanku izjava Izetbegovića o Kosovu biti opterećenje, već da će se tražiti razjašnjenje i da će se to u samom razgovoru i desiti. Ivanić je ponovio da je preduslov za bolje odnose Srbije i BiH taj da postoji bošnjački lider koji je istinski spreman da prihvati dobre odnose, a ne da se iznova otvaraju teme iz prošlosti.

"Najvažnija stvar je da se politički odnosi vrate u normalu. Razgovor sam po sebi jeste značajan, da dođe do smirivanja političkih tenzija", rekao je Ivanić, navodeći da bi tokom posjete dio praktičnih stvari mogao da bude makar otvoren, kao što je pitanje granice, posebno na prostoru opštine Rudo.

Ocijenio je da je jako značajno da se omogući Srbiji da bez većih tehničkih problema može da koristi hidroelektrane u Zvorniku i Bajinoj Bašti, a istovremeno treba staviti tačku na pitanje prava opština iz Republike Srpske, to jest BiH za nadoknadu za potopljeno zemljište.

Izvor: SRNA