latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:59 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Zajedničke vojne vježbe SAD i Јužne Koreje

SAD i Јužna Koreja su započele zajedničke vojne vježbe vazduhoplovstva, sa planom da se u toku manevara gađaju mjesta koja su mete vježbi Sjeverne Koreje, saopštili su vojni zvaničnici Јužne Koreje.
Američki avion B-2 "Spirit" (Foto: Flickr/AereiMilitari.org) -
Američki avion B-2 "Spirit" (Foto: Flickr/AereiMilitari.org)

U vježbama će učestvovati oko 230 aviona, među kojima će biti neki od najjačih borbenih aviona Pentagona, uključujući "F-35 munja 2" i "B1-B lanser".

Zajedničke vježbe su započete samo sedam dana nakon što je Sjeverna Koreja testirala projektil, za koji analitičari tvrde da može da pogodi kopno SAD.

Zvaničnici navode da su vježbe SAD i Јužne Koreje dio manevara koji su planirani prije posljednjeg balističkog testa Pjongjanga.

Iz Ministarstva odbrane Јužne Koreje saopšteno je da je cilj vježbi poboljšanje sposobnosti izvođenja vazdušnih operacija u svim vremenskim uslovima.

Sjeverna Koreja je oštro kritikovala zajedničke vježbe SAD i Јužne Koreje, tvrdeći da dovode Korejsko poluostrvo "na ivicu rata".

Pjongjang je upozorio da "ozbiljno razmatra" kontramjere i da će Јužna Koreja i SAD "skupo platiti za svoje provokacije", prenosi "Njujork tajms".

Vojne vježbe su započete danas, a u njima će učestvovati 12.000 vojnika, kao i šest aviona "F-22 raptor".

Sjeverna Koreja je izvršila balistički test u utorak, 28. novembra, nakon dva mjeseca zatišja kada je riječ o nuklearnom i balističkom programu ove zemlje.

Izvor: Srna