latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:27 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Marijanac ostavio dubok trag u geografskoj nauci

Povodom smrti profesora banjalučkog Prirodno matematičkog fakulteta u penziji i senatora Republike Srpske Zdravka Marijanca, danas je u Banjaluci održana komemoracija na kojoj su njegovi nekadašnji saradnici govorili o životu i djelu ovog velikana savremene srpske geografije i jednog od glavnih osnivača ovog fakulteta.
Komemoracija - Foto: RTRS
KomemoracijaFoto: RTRS

Dekan PMF-a Goran Trbić je govoreći o životu i radu svog nekadašnjeg profesora, a potom i kolege, istakao je da je Marijanac dao značajan doprinos geografskoj nauci te da je demografija bila njegov primarni interes.

On je naveo da je iza Marijanca, između ostalog, ostalo 18 knjiga različitih tematika, brojni naučno-stručni radovi od kojih su mnogi prevedeni na njemački, italijanski i francuski jezik.

Kako je naglasio, Marijanac je učestvovao i u izradi 12 projekata, od kojih su neki imali i međunarodni karakter, a bio je i pokretač naučnih časopisa.

Trbić je dodao da je Marijanac bio i jedan je od osnivača i prvi predsjednik Geografskog društva Republike Srpske, te da je za svoj doprinos razvoju društva i nauke dobio više društvenih priznanja među kojima je i zlatna medalja
"Јovan Cvijić" - jedno od od najuglednijih odličja u evropskom krugu geografskih društava.

Komemoracija Zdravku Marijancu

Dobitnik je i medalje Više Pedagoške škole u Krakovu, plakete Geografskog društva Republike Srpske i plakete PMF-a.

Komemoraciji je uz članove porodice, saradnike i brojne članove akademske zajednice prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Zdravko Marijanac rođen je 1936. godine u Јajcu, gdje je završio osnovnu, a u Banjaluci je završio srednju školu.

Preminuo je u Banjaluci, 1. decembra nakon kraće bolesti.

Marijanac će biti sahranjen danas u 14.00 časova na Novom groblju u Banjaluci.