latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:29 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS 12. decembra (VIDEO)

Posebna sjednica NSRS biće održana 12. decembra, u 10 sati, izjavio je nakon današnje sjednice kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske predsjednik Parlamenta, Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, Program ekonomskih reformi do 2020. i prijedlog budžeta za 2018. po hitnom postupku, i prateći zakonski akti.

Prijedlog dnevog reda usvojen je bez podrške opozicije.

Prema riječima predsjednika Parlamenta Nedeljka Čubrilovića opozicija je bila protiv dnevnog reda zato što je budžet u parlamentarnu proceduru nije upućen u nacrtu, već po hitnom postupku. Rekao je da ne očekuje da će opozicija nha posebnoj sjednici praviti nerede i pozvao ih je da učestvuju u radu. Čubrilović je rekao da u Narodnu skupštinu nije stigla nikakva inicijativa za smjenu potpredsjednika Parlamenta Srpske, Nenada Stevandića.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a,  ocijenio je da je Vlada budžet i odluke o zaduženju donijela po hitnom postupku kako bi ih sakrila od javnosti. Rekao je da će klubovi opozicije donijeti odluku na vrijeme da li će prisustvovati sjednici, ali da je to upitno zbog načina na koji je donesen dnevni red.

Prema predloženom dnevnom redu sjednice poslanici bi, po hitnom postupku, trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o doprinosima, o dječijoj zaštiti i o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske. Predviđena je rasprava o Prijedlogu zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske i Nacrtu zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. Narodna skupština bi trebala razmotriti i Prijedloge odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu, i o kratkoročnom zaduživanju  Srpske emisijom trezorskih zapisa za narednu godinu.

Izvor: T. Blagojević/RTRS