latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:30 | Autor: RTRS

Vulin: Odluku o ukidanju potjernice može donijeti samo Srbija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za RTS da treba pitati sve članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da li su upoznate sa odlukom UNMIK-a o ukidanju Interpolove potjernice Ramušu Haradinaju.
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija) -
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija)

"U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija treba pitati sve članice da li je UNMIK to uradio u svoje ime - administracije na KiM ili na osnovu mandata koji ima od strane svih članica Savjeta bezbjednosti", rekao je Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da je Ramuš Haradinaj za Srbiju ratni zločinac i da to nikada neće prestati da bude.

"Za nas je Ramuš Haradinaj zločinac i nikada neće prestati da bude zločinac. Do pravde će se jednom doći i mi ćemo učiniti sve da tako i bude", ističe ministar.

Navodi da je UNMIK narušio svoj ugled kod Srba na Kosovu i Metohiji.

"Sa ovim potezom UNMIK-a narušen je položaj Srba na KiM jer oni jednog ratnog zločinca tako amnestiraju i pokušavaju da zaštite od pravde", rekao je Vulin.

Ukazuje je da UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti i dodaje da je jedini način da se ukine potjernica taj da je ukine sud koji je potjernicu raspisao.

"Nije UNMIK donio potjernicu već nadležni sud Republike Srbije. UNMIK to ne može i ne smije da radi. Ovim je narušen status, pravilo o statusnoj neutralnosti ono što je ključ njegovog mandata. Treba pitati sve članice Savjeta bezbjednosti da li su konsultovane i da li je to njihov stav", naveo je ministar.

Govoreći o vojsci najavljuje da će se nastaviti sa njenom modernizacijom.

"To govori da će vojska nastaviti da se oprema, predviđena su značajna sredstva za nabavku novih sredstava, ali i remont postojećih", rekao je Vulin.

Navodi da je najviše sredstava planirano za vazduhoplovstvo, jer je ono najskuplje i najviše je stradalo u NATO agresiji.

"Želimo da naše nebo bude sigurno i da, kao sve moderne svjetske armije, možemo da kontrolišemo vazdušni prostor", rekao je ministar.

Navodi da će pored povećanja od 10 odsto koje ih očekuje od 1. januara, vojnici dobiti po 10.000 dinara i nove uniforme.  

Osvrćući se na zahtjev Ministarstva odbrane Srbije Vladi da se 4. decembar obilježava kao Dan ratnika - praznik posvećen palim i preživjelim učesnicima ratova navodi da svaka zemlja ima dan kada se sjeća svojih palih boraca pa je takav dan potreban i Srbiji.

"Svaka zemlja ima dan kada se sjeća onih koji su se borili. Mislimo da je to potrebno Srbiji. Јedan dan za sjećanje za onih koji su se borili", naveo je Vulin.

Navodi da će Zakon o ratnim veteranima biti donijet i da će sva prava boraca biti predviđena i da nijedno neće biti ukinuto.
 
 Izvor: RTS