latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Rodić: Stanje u diplomatsko - konzularnoj mreži jako teško

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragutin Rodić, izjavio je danas u Sarajevu da se na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o upravljanju imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ BiH može zaključiti da je stanje u DKP mreži jako teško.
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba) -
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba)

"Izvještaj treba da posluži kao polazna osnova u budućnosti za otklanjanje problema u ovoj oblasti", rekao je Rodić na sjednici Komisije.

On je ocijenio da su podaci navedeni u izvještaju odraz brige BiH od 1995. godine za njeno predstavljanje u inostranstvu.

Član Komisije Zdenka DŽambas izrazila je nezadovoljstvo stanjem u DKP-ima BiH navodeći da pojedine ambasade nisu opremljene ni štampačima. Ističući da je potrebno vidjeti kako pomoći rad DKP-a, DŽambasova je rekla da bi veliki broj problema bio riješen kada bi bio usvojen zakon o spoljnim poslovima BiH. DŽambasova je ocijenila da je zgrada ambasade BiH u Velikoj Britaniji, koja je smještena u elitnom dijelu Londona, prevelika za potrebe BiH i da bi se njenom prodajom obezbijedio novac za koji bi se mogle kupiti četiri zgrade za smještaj ambasada u drugim zemljama.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Dragiša Delić objasnio je da je riječ o zbirnoj reviziji učinka od formiranja Ministarstva inostranih poslova BiH. On je istakao da za rješavanje značajnog broja problema u DKP-ima nije nadležno Ministarstvo inostranih poslova, već druge institucije.

Prema izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u DKP-ima BiH", četvrtina budžeta Ministarstva inostranih poslova BiH troši se na zakup i troškove smještaja diplomatskog osoblja BiH u svijetu. U 2004. godini taj iznos bio je 8,7 miliona KM, a u 2016. godini 13,8 miliona KM.

Komisija je danas primila k znanju Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za period januar-jun ove godine. U prvom polugodištu 2017. godine BiH ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucijama BiH iznosili su 548.013.298 KM ili 58 odsto u odnosu na planirano.

Usvojen je i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih partija u 2015. godini, kao i Izvještaj o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun godine, prema kojem je spoljni dug BiH zaključno sa navedenim datumom iznosio 8.075.890.000 KM.

Izvor: SRNA