latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:17 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Prijedor: Da li su stanari stambenih zgrada obavezni plaćati parking (VIDEO)

Da li su stanari stambenih zgrada u Prijedoru obavezni plaćati parking?
Naplata parkinga - Foto: RTRS
Naplata parkingaFoto: RTRS

Ukoliko neko od stanara stambenih zgrada želi isključivo pravo na rezervaciju određenog parking mjesta na javnoj površini, ispred objekta u kojem živi, moći će to i da dobije, ako za to izdvoji stotinu maraka na godišnjem nivou.

Za ostala, nerezervisana parking mjesta ispred zgrada nije uvedena naplata, ali su predstavnici Zajednica etažnih vlasnika obavezni da obezbijede parking kartice za stanare i njihove goste.

Na području užeg dijela centra Prijedora ima oko 2. 000 parking mjesta, od čega je pod naplatom njih oko 580. Јedan sat parkiranja u centralnoj gradskoj zoni košta pola, a dnevna karta tri marke.

Zajednicama etažnih vlasnika ustupljen je jedan broj parking mjesta, koja bi trebalo da bude propisno obilježena. Za sada nije uvedena naplata parking mjesta za stanare.

- To se ne plaća ništa. E sad, ako neko od stanara želi isključivo pravo da rezerviše neko mjesto ispred zgrade da bude samo njegovo, a radi se o, ponavljam o javnoj površini, to može da uradi i to se plaća 100 maraka godišnje, kaže Aleksandar Јeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge Grada Prijedora.

Za besplatno parkiranje,vozila stanara moraju biti obilježena parking karticama, koje moraju obezbijediti nadležni u Zajednicama etažnih vlasnika.

Po osnovu parking mjesta prošle godine se u prijedorski gradski budžet “slilo“ rekordnih 376. 000 maraka, od čega je oko 50. 000 maraka prikupljeno po osnovu blokiranja nepropisno parkiranih vozila.

Ova sredstva “liježu“ na jedinstveni račun Grada i dalje se troše u skladu sa budžetom.