latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:27 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

U Tuzli održana projekcija filma "Lica Lafore" (FOTO)

U Tuzli je održana projekcija filma "Lica Lafore" autora Denisa Bojića rađenog u produkciji RTRS-a.
Tuzla: Promocija filma "Lica lafore" - Foto: RTRS
Tuzla: Promocija filma "Lica lafore"Foto: RTRS

Projekciju filma "Lica Lafore" organizovala je Klinika za neurologiju UKC Tuzla, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Projekciji je prisustvovao ministar zdravstva Tuzlanskog kantona dr Bahrudin Hadžiefendić, neurolozi Domova zdravlja Tuzlanskog kantona, fizijatri, logopedi Univerzitetskog klinickog centra i studenti medicinskog fakulteta univerzuteta u Tuzli, kao i predstavnici farmaceutskih kompanija.

Povodom projekcije odražana je i konferencija za medije na kojoj su učestvovali prof. dr. DŽevdet Smajlović, prof. dr Selmira Brkić, prim. dr Larisa Kovačević, dr Leila Avdić, prim. dr Nevzeta Mustafić i Denis Bojić, autor filma.

U svom obraćanju novinarima prim. dr Larisa Kovačević epileptolog, šef Odjela opšte neurologije Klinike za neurologiju UKC Tuzla rekla je da je odlazak na kongres u Barselonu trebao da bude jedan od onih na kojima se povećava nivo znanja.

- Osjećajnost, što nas je sustigla na projekciji filma "Lica Lafore" bacila je radost medicinskog saznanja potpuno u drugi plan. Denis Bojić je, režirajući pokretne slike, o ovoj, bar za sada, infaustnoj bolesti, zaslužio "Oskar humanosti" - istakla je Kovačevićeva.

Tuzla: Film "Lica lafore" (Foto: RTRS)

Film "Lica Lafore" ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječijih bolesti na svijetu.

On dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Autor filma Denis Bojić ističe da je projekcija u Tuzli izuzetno važna, jer će veliki broj ljekara prvi put vidjeti šta je u stvari Laforina bolest, te da osim edukativnog karaktera ovaj film nastavlja svoju misiju, a to je konačna pobjeda Laforine bolesti i globalno podizanje svijesti o rijetkim bolestima.

Nakon Tuzle, film će biti prikazan na svim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj.

Prva projekcija će biti u Zagrebu 6. decembra. Poslije slijedi velika projekcija u Evropskom parlamentu u Strazburu, nakon čega film "Lica Lafore" očekuje niz međunarodnih filmskih festivala.