latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:54 ⇒ 05/12/2017 | 16:47 | Autor: RTRS

IPA Јadranski program prekogranične saradnje opravdao svrhu (FOTO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas u italijanskom gradu Akvila, da je IPA Јadranski program prekogranične saradnje opravdao svrhu, omogućivši saradnju institucija osam zemalja i realizaciju više od 100 projekata korisnih za građane.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

"Republika Srpska je dala punu podršku nastavku ovog programa u kojem je aktivno učestvovala kako bi se i u narednom budžetskom periodu EU obezbijedila podrška za finansiranje sličnih projekata i ojačala svijest o važnosti integracionih procesa", istakla je Cvijanović u svom obraćanju na završnom događaju IPA Јadranskog programa.

Ona je istakla da je program usmjeren ka stvaranju pretpostavki za ekonomski rast i smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika na prostoru zemalja članica programa Adrijatik IPA kroz realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje poslovne inicijative, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Cvijanovićeva je naglasila da je posebno značajna politička dimenzija pripreme onih članica programa koje su u statusu kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

Ona je ocijenila da je italijanska regija Abruco u ovom programu prekogranične saradnje demonstrirala lidersku poziciju.

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o efektima prekogranične saradnje u prethodnom budžetskom ciklusu Evropske unije, a učesnicima se obratio i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, kome je premijer Srpske zahvalila što je ukazao na potrebu da EU, uz mehanizme ekonomskog razvoja, posebnu pažnju posveti i smanjenju bezbjednosnih rizika na Balkanu.

Učesnici su ocijenili da su efekti, odnosno postignuti rezultati programa vidljivi, ali i da su identifikovane mogućnosti za unapređenje saradnje.

Konferencija u Akvili bila je prilika i za razmjenu mišljenja Cvijanovićeve, Tajanija i ministra evropskih poslova Crne Gore Aleksandra Andrije Pejovića o integraciji zemalja Balkana u EU.

Na završnom događaju IPA Јadranskog programa učestvovali su i državni podsekretar Ministarstva pravde Italije Federika Kjavaroli, član Evropskog suda pravde Ecijo Perilo, generalni sekretar Konferencije rubnih i pomorskih regija Eleni Marijanu, potpredsjednik Јadransko-jonske regije Aldrin Dalipi, gradonačelnik Tirane Erjon Veliaj i predsjednik italijanske regije Abruco Lućano Di Alfonso.