latinica  ћирилица
04/12/2017 |  17:59 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Srpski policajci učestvovali u hapšenju u Konjicu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovali su danas u Konjicu i Sarajevu hapšenju 13 lica osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima na širem području Konjica tokom proteklog rata.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Ova lica osumnjičena su da su u vrijeme oružanog sukoba na području Konjica planirala i organizovala sistematičan napad usmjeren protiv srpskih civila, čime su nastupile teške posljedice po civilno srpsko stanovništvo, saopštio je MUP Srpske.

Pripadnici SIPA BiH uhapsili su danas, po nalogu Tužilaštva BiH, 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina Srba u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo svih Srba sa tog područja.

Tužilaštvo ih tereti za ubistva, mučenje, silovanje, zlostavljanje i progon žrtava. Ova lica uhapšena su zbog sumnje da su na području Konjica počinila krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead ЈusuFbegović, Senadin Ćibo, te Agan i Esad Ramić.

U maju 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila iz Bradine, ostali su odvedeni u logore i protjerani, a Hram Vaznesenja Gospodnjeg zapaljen je i srušen.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima su živote izgubila još 22 srpska civila, a za pet lica se i dalje traga.

Izvor: SRNA