latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:28 ⇒ 05/12/2017 | 09:40 | Autor: RTRS

Han u Sarajevu: Status kandidata nije besplatan ručak (VIDEO)

Komesar Evropske unije za proširenje Јohanes Han razočaran je napustio BiH i pored ubjeđivanja predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da će odgovori na više od 3.200 pitanja iz Upitnika Evropske unije biti kompletirani do kraja godine.
Han u Sarajevu - Foto: Screenshot
Han u SarajevuFoto: Screenshot

Poručio je da bez kompletiranja Upitnika, usvajanja seta zakona o akcizama i strategija o ruralnom razvoju i energetici, neće biti razmatran kandidatski status BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da sastanak sa evropskim komesarom nije donio nikavo rješenje i da su i dalje otvorena pitanja upitnika i akciza.

Odmah po dolasku u Sarajevo iznenađenje za Јohanesa Hana, čekao je 15 minuta da se pojavi Denis Zvizdić u zakazano vrijeme.

Za razliku od Zvizdića lideri parlamentarnih stranaka nisu kasnili.

Tokom dvočasovnog sastanka pokazali su sve političke razlike na šta je Han odgovorio da ne može on da obezbijedi kandidatski status BiH.

- U ovom trenutku nismo baš nešto napredovali. Sve dok nema odgovora na Upitnik, ako nema usvojenog seta zakona o akcizama, ako nema usvojene Strategije za ruralni razvoj..., jednostavno, ja ne vjerujem ni u šta. Ponavljam, nema vremena za bilo kakve izgovore, kategoričan je Han.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da oko nekih pitanja iz Upitnika nema saglasnosti, poput pitanja koliko ima stanovnika ili da li je BiH opredijeljena za NATO.

Ponovio je da Srpska ne priznaje rezultate popisa i da je jasno opredijeljena za vojnu neutralnost.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH moguće je samo kao kombinacija entitetskih strategija –dodao je Dodik.

- Sastanak je bio potpuno nefunkcionalan i nije donio nikakva rješenja. Nije jasno manifestovana ni većina za set zakona o akcizama, ni opredjeljenje da se konsenzuom dođe do upitnika, rekao je Dodik.

- Mi 9. decembra punimo godinu dana kako smo dobili Upitnik i siguran sam da neće biti odgovora . Time je upitno dobijanje kandidatskog statusa, kaže Nermin Niukšić, predsjednik SDP-a BiH.

Lider SDS-a Vukota Govedarica prenio je komesaru Hanu stav stranke da neće podržati set zakona o akcizama uprkos činjenici da je potpisnik Reformske agende i dio vladajuće koalicije na nivou BiH.

- Јa sam iznio stav SDS-a da su akcize za nas neprihvatljive, jer kada smo potpisivali Agendu nigdje nismo vidjeli obavezu da se usvoje akcize odnosno povećanje cijene nafte, dodao je Govedarica.

SBB-ov Fahrudin Radončić nije dijelio optimizam Denisa Zvizdića. Otvoreno je evropskom komesaru govorio o paraobavještajnom djelovanju , zloupotrebi OBA i pristiscima na javne servise:"Mislim da je današnji sastanak rezultiraio time da je ljudima mnogo jasnije šta se dešava u BiH."

Usvajanje seta zakona o akcizama dominiralo je tokom boravka komesara Hana u Sarajevu.

Јedan od načina da akcize budu usvojene jeste da to uradi Dom naroda PS BiH gdje postoji delegatska većina, po skraćenom postupku na sjednici u četvrtak.

Potom bi set tih zakona po hitnoj proceduri bio upućen u PD PS BiH.

A da li u tom Domu postoje 22 ruke za usvojanje zakona o akcizama, to ni Han danas nije mogao da utvrdi.