latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:49 | Autor: RTRS

Uklanjanje Haradinaja sa potjernice još jedna zloupotreba

Univerzitetski profesor Dejan Mirović smatra da je skandalozno što je UNMIK "preuzeo na sebe ulogu države i sa potjernice Interpola skinuo Ramuša Haradinaja", ocijenivši da ovaj incident može da bude samo prvi u nizu, ukoliko Srbija ne bude na oprezu.

Mirović ističe da je presedan da Haradinaj, koji u Srbiji optužen za ratne zločine polinjene na Kosovu i Metohiji, bude skinut sa Interpolove potjernice na zahtjev UNMIK-a, naglasivši da ovo nije prva zloupotreba počinjena pod ovom misijom na Kosmetu.

"Problem je ne u samoj misiji, već u pojedincima koji njome upravljaju na terenu. To su dosad bili ljudi koji dolaze iz država koje su priznale kosovsku nezavisnost i čak mu to i omogućile", rekao je za Mirović.

S obzirom na trenutno stanje na terenu, kaže Mirović, pojedinci u UNMIK-u bi mogli da naprave još štete i to mnogo ozbiljnije po Srbiju, prije svega, preko izvještaja koje podnose Generalnoj skupštini UN.

"Zapadne sile, ali prije svega Velika Britanija, već duže vrijeme traže da se izvještaj o Kosovu u UN ili ne podnosi ili da se podnosi u dužim vremenskim razmacima nego što je sada. Svaka dalja aktivnost zavisiće od toga kakav je izvještaj predstavnik UNMIK-a podnio svom nadređenom organu, odnosno Savjetu bezbjednosti", rekao je Mirović.

On ističe da je nakon toga "sve spušta kroz specijalizovane organizacije UN, poput UNEKO-a, ili drugih organizacija koje nisu direktno povezane sa UN, kao što je, na primjer, Interpol".

Mirović je ukazao da se glavna bitka u UN vodi oko toga da se Rezolucija 1244 zamijeni nekom drugom.

"Ne bih se iznenadio da u nekoj zatvorenoj formi i usmeno, u izlaganju izvještaja pred Savjetom bezbjednosti od predstavnika UNMIK-a čujemo da su zatražili promjenu Rezolucije 1244, jer je to njima /Prištini i onima koji podržavaju Kosovo/ glavni cilj, uz redefinisanje njihovog statusa", rekao je Mirović.

Naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka Pavel Kandelj konstatovao je da Misija UNMIK-a od početka nije bila statusno neutralna i da je apsurdno očekivati da ostanu neutralni kada je riječ o Haradinaju.

"Iskreno govoreći, UNMIK se uopšte ne pita. Sve zavisi od EU i drugih centara moći, a UNMIK je samo jedna birokratska struktura od koje ništa ne zavisi. Za Evropu, Haradinaj je legitimni predsjednik vlade jedne zemlje, punopravni učesnik dijaloga između Prištine i Beograda. Haradinaj potpuno odgovara Briselu, kao što im odgovara i Hašim Tači, koji, takođe, ima veliki dosije", rekao je Kandelj.

On kaže da je tajnim službama dobro poznato sve što su uradili Haradinaj, Tači i druge vođe terorističke OVK.

"To je veoma povoljno za EU, jer se žice pomoću kojih se pokreće Haradinaj, nalaze u rukama Brisela. Naravno, saradnja sa ovakvim ličnostima izaziva određena pitanja kod evropske javnosti, ali ne kod onog dijela koji prati isključivo mejnstrim medije", kaže Kandelj.

Izvor: SRNA