latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:50 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Hoće li nakon brada uslijediti zavrtanje nogavica?

Odluka Ustavnog suda BiH da službenici Granične policije BiH mogu dolaziti na posao s bradom, pokazuje da BiH nije u stanju ozbiljno se uhvatiti u koštac s vehabijskim pokretom, rekla je Dušanka Majkić, koja je bila član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost, piše Večernji list BiH. Prema njenim riječima, ovo je još jedna prijetnja na koju BiH nije odgovorila i da će se tek vidjeti šta će biti na granici.
Hoće li nakon brada uslijediti zavrtanje hlača (foto: vecernji.ba) -
Hoće li nakon brada uslijediti zavrtanje hlača (foto: vecernji.ba)

"Osim bezbijednosnog aspekta, ovo predstavlja i neodgovornost prema onima koji dolaze u BiH. Šta će oni pomisliti o BiH kada vide takve policijske službenike na granici“, zapitala se je Majkićeva.

I ostali će tražiti isto

Poslije ovakve odluke Ustavnog suda BiH, pripadnici ostalih agencija i službi imaju pravo tražiti isto, a pojedinci se s pravom pitaju na šta će BiH uskoro ličiti. U Ministarstvu odbrane BiH brada je zabranjena, a u SIPA to pitanje nije precizirano, ali bradu niko ne nosi.

"Poslije ovakve odluke svi imaju pravo pustiti bradu, a ako im neko prigovori, mogu se obratiti Ustavnom sudu i pozvati se na ovu njegovu odluku. Ovakva odluka ostaviće veliki trag na zemlju koja je na papiru sekularna, piše Večernji list BiH.

Što ako neko eventualno zavrne hlače, napusti radno mjesto kako bi se molio i ko zna šta još, a onda sve to proglasi svojim pravom", kazao je za Blic zaposlenik jedne od bh. bezbijednosnih agencija.

Galijašević oštar

Stručnjak za bezbijednost DŽevad Galijašević smatra da je odluka Ustavnog suda BiH antidržavna, iracionalna i direktno uperena protiv sigurnosti BiH. Navodi da je Ustavni sud time poslao otvorenu poruku da vehabije mogu nositi bradu, da džihadisti i povratnici sa sirijskog ratišta mogu slobodno doći u BiH, te "da će njihova braća biti tu i da će ih prepoznati dok budu prelazili granicu".

"Ovo je i poruka da se ljudi iz ove paralelne vojne strukture mogu legitimno i zaposliti u državnim strukturama, te da nema potrebe odricati se brade i ciljeva radikalnog islama. Poruka je da slobodno tako izgledaju i nastupaju", izjavio je Galijašević i dodao da je i Granična policija bezbijednosna služba i struktura, zasnovana na principu zapovijedanja, discipline i jednoobraznosti u odijevanju, jer "da nije tako, neko bi mogao dopustiti i da muškarci nose suknje, duge nokte i šminkaju se".

Izvor: Večernji.ba