latinica  ћирилица
04/12/2017 |  19:50 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Јemen- Žestoki sukobi nakon ubistva Saleha

Sukobi i vazdušni udari intenzivirani su u Sani, prestonici Јemena, gdje su barikade na putevima, a tenkovi raspoređeni u mnogim ulicama, saopštile su večeras UN.

Civili su blokirani i prekinute su humanitarne isporuke namirnica od vitalnog značaja za stanovništvo, uključujući gorivo i vodu, navodi isti izvor.

Žestoki sukobi vode se oko diplomatskog područja u blizini sjedišta UN, a suspendovani su letovi humanitarne pomoći, saopštile su UN nakon apela da se prekinu sukobi kako bi se mogla isporučiti pomoć.

"Eskalacija sukoba prijeti da potpuno obustavi bazične usluge, koje ionako jedva opstaju. Te usluge već su ozbiljno poremećene", navodi se u saopštenju i dodaje da su se sukobi proširili i na druge provincije.

Rojters navodi da su u gradu blokirani putevi, a u mnogim ulicama postavljeni su tenkovi. To je dovelo do obustave pružanja humanitarne pomoći stanovnicima Sane.

Situacija je sinoć bila još mnogo teža. Prema podacima MK Crvenog krsta, tokom noći je zbog pojačanih borbi u glavnom gradu Јemena, poginulo je 125 osoba, a 238 ranjeno.

Izvor: Agencije