latinica  ћирилица
04/12/2017 |  20:02 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Pendeševa informisala ambasadore o ispunjavanju uslova za MAP

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš informisala je danas ambasadore zemalja NATO članica u BiH o aktuelnostima u procesu knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, kao preduslova za prijem BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO.
Sarajevo - Marina Pendeš - Foto: SRNA
Sarajevo - Marina PendešFoto: SRNA

"Od ukupno 63 lokacije koje je svojom odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH, do sada smo uknjižili vlasništvo na 30. Do kraja godine očekujemo da će biti uknjižene još tri lokacije", rekla je Pendeševa.

Ona je navela da se sve 63 lokacije koriste bez ikakvih problema, te da je samo pitanje komplikovanosti knjiženja, koje moraju sprovesti nadležne institucije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

"Sa naše strane, Ministarstvo odbrane čini maksimum i vjerujemo da će to pozitivno prepoznati i predstavnici zemalja članica u sjedištu NATO-a u Briselu", kaže Pendeševa.

Nakon sastanka sa ambasadorima, Pendeševa je rekla da smatra da su uspjeli da razjasne određene nejasnoće koje su postojale u razumijevanju procesa knjiženja perspektivne vojne imovine.

"Nakon aktiviranja MAP-a automatski se može krenuti u sporovođenje `Pregleda odbrane`", rekla je Pendeševa.

Ona kaže da su dogovorene aktivnosti koje će uslijediti, kao i da je potrebno pravovremeno informisanje i ažuriranje podataka da bi bile eliminisane nejasnoće u vezi sa razumijevanjem Akcionog plana i knjiženja lokacija.

Pendeševa je navela da je pred BiH jako dug put za ulazak u NATO i da je aktiviranje MAP-a "samo jedan alat koji vodi BiH prema članstvu u NATO".

Ona je dodala da nakon aktiviranja MAP-a kreću reforme i obaveze ne samo Ministarstva odbrane, već i u drugim oblastima, kao što je zaštita ljudskih prava, pravosuđe, uprava, finansije, što bi, kako kaže, sigurno trajalo godinama.

Pendeševa je navela bi, nakon aktiviranja MAP-a, Oružane snage BiH trebalo da broje 9.200 pripadnika i trebalo bi da bude 57 pesrpektivnih lokacija.

Ambasador Slovačke u BiH Martin Kačo, čija je zemlja kontakt NATO-a za BiH, kaže da je sastanak bio otvoren i partnerski.

"Nisam u poziciji da dajem ocjenu o onome što smo danas čuli, jer o tome moraju da odluče naši ministri sutra u Briselu", rekao je Kačo.

Izvor: SRNA