latinica  ћирилица
05/12/2017 |  07:42 | Autor: RTRS

Hrvatska: "Rat" zbog Haga prešao na Fejsbuk

Fejsbuk stranica hrvatskog portala Lupiga, koji promoviše ljudska prava i slobodu govora, blokirana je zbog lažnih napada na nju.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, taj portal su ultradesničari lažno prijavljivali administratorima društvene mreže da promoviše fašizam. To je jedna od mnogih stranica iz Hrvatske koje su na sličan način blokirane nakon što je osuđeni ratni zločinac, general Slobodan Praljak počinio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, navodi se u saopštenju redakcije portala Lupiga.

Dodaje se da su se takvim akcijama lažnog prijavljivanja na društvenoj mreži Tviter pohvalile organizacije poput "Urbane desnice".

Ivor Fuka, glavni urednik portala Lupiga, rekao je da je Fejsbuk nakon objave presude hercegbosanskoj šestorci uklanjao objave svojih korisnika u kojima se veličaju osuđeni.

"Nakon toga očito je organizovana neka grupa ekstremista koja lažno prijavljuje brojne Fejsbuk stranice, među ostalima i stranicu Lupige. Prijavljivali su objave Lupige koje upozoravaju na porast neofašizma i na govor mržnje u Hrvatskoj, a prijavljuju vas kao da vi takvim objavama promovišete fašizam i govor mržnje", naveo je Fuka.

Kako je objasnio, problem je što Fejsbuk prijave prihvata automatski i prijavljeni sadržaj ne procjenjuje osoba koja govori hrvatski i može razumjeti kontekst objavljene informacije, nego to radi algoritam.

"Niti vi možete razgovarati s nekim u Fejsbuku, osim sa mašinom", rekao je Ivor Fuka.

Izvor: Beta