latinica  ћирилица
05/12/2017 |  08:19 ⇒ 08:32 | Autor: RTRS

Nakon 300 godina budi se najviši vulkan na Islandu?

Od prošle nedjelje svijet strahuje od moguće velike erupcije vulkana Agung na Baliju, gdje su stotine hiljada ljudi evakuisane. Istovremeno su prošle gotovo nezapaženo vijesti o potresima na Islandu koji možda ukazuju na buđenje najvišeg vulkana u toj zemlji.
Vulkan Erefajekutl na Islandu (Foto: Dagmar Trodler) -
Vulkan Erefajekutl na Islandu (Foto: Dagmar Trodler)

Naučnici strahuju da bi na Baliju moglo da dođe do erupcije poput one iz 1963. godine, kada su lava i lahar (rijeke vrele vode i stijena) ubili oko hiljadu ljudi.

Međutim, oni se sada brinu i da bi vulkan Erefajekutl koji je posljednji put eruptirao 1727. godine, mogao da se probudi.

Radi se o najvećem aktivnom vulkanu na Islandu. U posljednjih nekoliko mjeseci, od avgusta, zabilježen je roj malih potresa ispod njegove površine.

- Zemljotresi su rijetki u oblasti oko ovog vulkana, pa možda ukazuju na ponovno buđenje - rekao je Dejv MekGarvi, vulkanolog.

Kada je posljednji put eruptirao umrle su tri osobe. Međutim, 1362. godine se desila velika erupcija, kada su uništena cijela naselja i dijelovi obale.

- To je bila najveća eksplozivna erupcija otkako je Island naseljen prije oko 1.100 godina - rekao je MekGarvi.

Ostaci napuštenih farmi pokazuju da je vulkan izazvao mnoge zemljotrese uoči posljednjih erupcija, što je dalo vremena ljudima da se evakuišu.

Zato islandski naučnici pomno prate dešavanja i instalirali su dodatnu opremu kako bi osluškivali ono što se dešava ispod površine ovog vulkana.

Kada je 2010. godine eruptirao Ejefjatlajokutl, izazvao je masovni prekid vazdušnog saobraćaja iznad sjeverne Evrope.

Bila je to prva erupcija tog vulkana koji se nalazi na jugu Islanda, poslije gotovo 200 godina.

Izvor: Blic