latinica  ћирилица
05/12/2017 |  12:08 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Predložen pritvor za osumnjičene za zločine nad Srbima u Konjicu

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za 13 osumnjičenih za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica i okoline 1992. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Srpske žrtve - Bradina -
Srpske žrtve - Bradina

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike.

Pritvor je predložen i zbog opštih okolnosti počinjenog krivičnog djela, gdje bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo izazvati uznemirenje javnosti i populacije žrtava.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Јusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić i Esad Ramić.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Tim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Izvor: Srna