latinica  ћирилица
05/12/2017 |  13:17 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Davidović: Unaprijediti zaštitu žrtava nasilja u porodici (VIDEO)

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je nasilje u porodici u blagom porastu, zbog čega je potrebno pojačati saradnju relevantnih institucija radi unapređenja zaštite od ovog vida nasilja.
Istočno Sarajevo, Davidović - okrugli sto - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo, Davidović - okrugli stoFoto: SRNA

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan okrugli sto o temi "Zaustavimo nasilje u porodici zajedno", koji Ministarstvo porodice, omladine i sporta organizuje u okviru obilježavanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", a čiji je cilj obučavanje zaposlenih u centrima za socijalni rad da na vrijeme prepoznaju tipične situacije i pomognu žrtvama nasilja.

Davidovićeva je napomenula da su centri za socijalni rad i policijske stanice prvi kojima se obraćaju žrtve nasilja u porodici.

"Želimo da pošaljemo poruku da je nasilje u porodici i nasilje nad ženama društveno neprihvatljivo i da se ne može tolerisati", rekla je ona.

Davidovićeva je poručila da žrtve nasilja u porodici imaju kome da se obrate i da će im nadležne institucije Republike Srpske dati podršku i zaštitu.

Ona je podsjetila i na SOS telefon koji funkcioniše 24 časa na koji mogu da pozovu anonimno i besplatno i traže savjet u slučaju problema u porodici.

"Republika Srpska ide prema nultoj tolaranciji nasilja u porodici", istakla je Davidovićeva.

Ona je navela da postoje stvari koji treba unaprijediti, a kao primjer navela da određeni broj opština u svom budžetu "ne pozicionira sredstva na stavku žrtava nasilja u porodici".

Davidovićeva kaže da je, prema izvještaju ovog ministarstva od prošle godine, nasilje u porodici u blagom povećanju i da je prošle godine bilo 1.800 žrtava.

"Ministarstvo jednom godišnje podnosi izvještaj Vladi, a tek od prošle godine ti su izvještaji kompletni", rekla je ona i navela da postoji pet subjekata zaštite.

Davidovićeva je podsjetila na protokol o postupanju u slučaju nasilja u porodici koji je 2014. godine potpisalo pet ministara - unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, prosvjete i omladine i sporta.

"Oni su nadležni svim policijskim stanicama, zdravstvenim ustanovama, školama, centrima za socijalni rad i tu je objedinjeno šta ko treba da radi", dodala je ona.

Predsjednik Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske Ivanka Marković rekla je da u okviru "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" Savjet zajedno za Ministarstvom porodice, omladine i sporta Srpske preduzima značajne aktivnosti koje su usmjerene na obuku svih profesionalaca u ovoj oblasti, posebno radnika zaposlenih u centrima za socijalni rad.

"Značaj centara za socijalni rad u sprečavanju takvih situacija je veliki i velika je odgovornost resornog ministarstva na edukaciji radnika centara da bi na vrijeme prepoznali tipične situacije i onemogućili neke fatalne događaje", pojasnila je ona.

Markovićeva je dodala da i današnji okrugli sto ide u tom pravcu i da će se ukazati zaposlenima u centrima za socijalni rad koje su njihove obaveze i pokušati kod njih probuditi svijest o značaju njihove uloge u procesu prepoznavanja teških slučajeva nasilja u porodici.

Izvor: RTRS/Srna