latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:01 | Autor: RTRS

Tuševljak očekuje optužnicu za genocid nad Srbima u Konjicu

Inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Simo Tuševljak očekuje da Tužilaštvo BiH preinači optužnicu protiv 13 uhapšenih i drugih lica u predmetu "Konjic" i optuži ih za genocid počinjen nad Srbima na području te opštine 1992. godine.
Simo Tuševljak -
Simo Tuševljak

Tuševljak, koji je inspektor u Odjeljenju za ratne zločine Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, rekao je Srni da to očekuje shodno presudama Haškog tribunala i obrazloženjima njihovih sudija koja se odnose na krivično djelo genocida.

"Prema tome, ratni zločini počinjeni nad srpskim stanovništvom u opštini Konjic imaju sva obilježja genocida, te očekujemo da će Tužilaštvo BiH preinačiti optužnicu i da će uhapšena i druga lica optužiti za genocid počinjen nad Srbima u opštini Konjic", dodao je Tuševljak.

Tuševljak je izrazio uvjerenje da će Sud BiH potvrditi optužnicu Tužilaštva protiv 13 uhapšenih lica koja se terete za krivično djelo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

On je rekao da se uhapšena lica terete za udruženi zločinački poduhvat, uništavanje imovine, ubistva, silovanja, nehumano postupanje prema civilnim zarobljenicima, formiranje logora kroz koje je prošlo više od 2.000 lica, ubistvo najmanje 178 lica, uništavanje 40 sela i zaselaka, svih pravoslavnih objekata - crkvene imovine, te etničko čišćenje kompletnog srpskog stanovništva na području opštine Konjic.

Tuševljak je naveo da je hapšenje 13 lica rezultat zajedničkog rada Tužilaštva BiH, MUP-a Republike Srpske i Policijske uprave Trebinje.

On je podsjetio da je Policijska uprava Trebinje podnijela 53 izvještaja Tužilaštvu BiH u vezi sa navedenim događajima, a u proteklom periodu je odgovorila na zahtjeve i postupila po 48 naredbi postupajućeg tužioca.

"I bez ovoga je bilo niz usitnjenih zahtjeva postupajućeg tužioca, na šta je sve Policijska uprava Trebinje adekvatno odgovorila i to je rezultat lišenja slobode ovih 13 lica", dodao je Tuševljak.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Јusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić i Esad Ramić.

Izvor: Srna