latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:18 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Đokić-Vigemark: Srpska ispunila obaveze iz reformske agende

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Republika Srpska, kada je riječ o nadležnostima ovog ministarstva, uspješno ispunila obaveze iz Reformske agende, što nije slučaj sa drugim nivoima vlasti u BiH.
Petar Đokić i  Lars-Gunar Vigemark (Foto: http://www.vladars.net) -
Petar Đokić i Lars-Gunar Vigemark (Foto: http://www.vladars.net)

Tokom razgovora sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom, naglašena je važnost sprovodenih mjera Reformske agende, kako zbog procesa pristupanja Evropskoj uniji, tako i zbog razvoja privrede i privlačenja novih investicija.

Đokić je naglasio da je Ministarstvo opredijeljeno za aktivnu i konstruktivnu koordinaciju i politiku saradnje, da dosljedno ispunjava svoje obaveze i aktivno učestvuje u reformskim procesima, uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Na sastanku je istaknuto da ulaganja u energetski sektor doprinose stabilnom trendu rasta i razvoja Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je da nije zagovornik postavljanja "vještačkih rokova", te da proces dobijanja statusa kandinata za članstvo u EU zavisi isključivo od rezultata i desiće se onog trenutka kada ih BiH postigne.

"Status kandidata i samo članstvo u EU nije poklon i nešto što će se desiti tek tako, ono će podrazumijevati temeljnu tranziciju i cjelokupnu transformaciju u kojoj trebaju učestvovati mladi ljudi", rekao je Vigemark novinarima u Banjaluci.

On je dodao da mora postojati određena poveznica sa obrazovanjem, u kojoj će postojati usmjerenje koje se tiče EU, jer će jednog danas biti potrebno hiljade državnih službenika koji će raditi na pitanjima evropskih integracija.

"Treba uzeti u obzir regionalnu perspektivu gdje je Hrvatska već u EU, a Srbija i Crna Gora napreduju na svom putu prema članstvu, i šta će se zapravo desiti kada BiH bude okružena zemljama članicama EU?", dodao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, nije trenutak za bilo kakvo svađanje i ukazivanje na to ko blokira proces, već je ključno ostvarivanje napretka i postizanje barem minimalnog konsenzusa i donošenja odluka koje će osigurati rezultate.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han poručio je juče nakon sastanka sa političkim liderima u Sarajevu da je od njega zatražen povlašten status za BiH, ističući da status kandidata EU nije besplatan ručak i nešto što se može dobiti bez rezultata.