latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:30 | Autor: RTRS

Banjaluka: Naredne godine veća izdvajanja za socijalne usluge

Grad Banjaluka će u narednoj godini povećati izdvajanja za socijalne usluge lica sa invaliditetom, a to će biti realizovano putem Centra za socijalni rad, rekla je načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.
Natalija Trivić sa delegacijom Gradskog odbora udruženja invalida - Foto: SRNA
Natalija Trivić sa delegacijom Gradskog odbora udruženja invalidaFoto: SRNA

Od novih usluga, kako je najavila Trivićeva, biće pokrenuti dnevni centri za stara lica u mjesnoj zajedenici Obilićevo, čije će usluge moći koristiti i lica sa invaliditetom, te za zbrinjavanje omladine i punoljetnih lica sa smetnjama u razvoju u naselju Lazarevo.

"Planirali smo i sredstva u budžetu Centra za pripremne aktivnosti pokretanja usluge stanovanja uz podršku. Korisnici ove usluge, koja bi trebalo da zaživi u naredne tri godine, bila bi mentalno nedovoljno razvijena lica i lica sa problemima u mentalnom zdravlju", navela je Trivićeva tokom prijema za delegaciju Gradskog odbora udruženja invalida.

Ona je naglasila da je grad u kontinuitetu tokom godine podržavao programske i projektne aktivnosti organizacija koje okupljaju lica sa invaliditetom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na sastanku u Gradskoj upravi sumirani su ovogodišnji rezultati, od kojih je izdvojen uspješno realizovan projekat uklanjanja arhitektonskih barijera na području grada.

Na desetak lokacija u gradu, uglavnom u užem centru, nedavno su izgrađene nove rampe za lakše kretanje lica sa invaliditetom.

Predstavnici sedam organizacija koje čine Gradski odbor udruženja invalida Banjaluka izrazili su zadovoljstvo podrškom grada Banjaluka, ističući da je primjetan pozitivan pomak u saradnji gradske administracije sa udruženjima koja zastupaju interese lica sa invaliditetom.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Gradske organizacije slijepih, Udruženja distrofičara, Udruženja paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udruženja gluvih i nagluvih, Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženja invalida rada i Udruženja civilnih invalida žrtava rata.

Izvor: Srna