latinica  ћирилица
05/12/2017 |  15:31 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Otvorene zgrade Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci (VIDEO/FOTO)

U Banjaluci su danas svečano otvorene rekonstruisane zgrade Osnovnog i Okružnog suda za šta je utrošeno 6,4 miliona KM koje je obezbijedila EU.
Osnovni sud u Banjaluci - Foto: RTRS
Osnovni sud u BanjaluciFoto: RTRS

Svečanosti povodom otvaranja novoizgrađene zgrade Okružnog i Osnovnog suda u Banjaluci prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar pravde Anton Kasipović, predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, kao i predsjednici Osnovnog i Okružnog suda.

Predsjednik Dodik je naglasio da je Republika Srpska poznata po tome da ne vrši politički uticaj na pravosuđe, ali da očekuje od pravosuđa pravičnost i efikasnost. Poručio je da Srpska daje značajan doprinos kada je riječ o evropskim integracijama, posredstvom odgovorne politike i u okviru ustavne pozicije, te da je spremna na konstruktivni dogovor u okviru pravosuđa.  Dodik je naglasio da Srpska smatra da pravosuđe na nivou BiH trenutno nije u skladu sa Ustavom, zbog čega su potrebni ozbiljni razgovori da bi se dovelo u okvire vladavine prava i pravne države. On je objasnio da je nemoguće imati pravnu državu sa sudovima koji nemaju ustavni osnov.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark, prilikom otvaranja, rekao je da će ovaj savremeni objekat značiti mnogo za rad pravosuđa, a samim tim i vladavinu zakona.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da od danas Banjaluka, Republika Srpska i BiH imaju pravosudne institucije po uzoru na evropske.

U ime Vlade Republike Srpske, koja je bila partner u izgradnji i rekonstrukciji ovih objekata, svečanosti je prisustvo ministar pravde Srpske Anton Kasipović.

Projekat izgradnje i obnove Osnovnog i Okružnog suda Banjaluka dio je paketa pomoći Evropske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova širom BiH u okviru podrške jačanja vladavine zakona. Evropska unija obezbijedila je više od 2.675.000 evra za unapređivanje radnih uslova u ove dvije zgrade.

Radovi na zgradama Osnovnog i Okružnog suda počeli su 15. avgusta 2015. godine, a okončani 31. oktobra ove godine.

Izvor: S. Ličina/RTRS