latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:08 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Dan poslije Hana; BiH sve dalje od kandidatskog statusa za Evropsku uniju

Kako je krenulo, BiH kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju zadugo neće dobiti. Zakon o akcizama, pitanja iz Upitnika, samo su dio velikog kamena na kojem su zapeli bh. političari. Iako Republika Srpska u većini ispunjava svoje obaveze, BiH koči.
BiH - Foto: ilustracija
BiHFoto: ilustracija

Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute nedostatkom napretka u provođenju neophodnih reformi u BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark kazao je da nije trenutak za svađe i rasprave, te ukazivanje na krivce i na to koji političar blokira evropske procese u BiH, već je neophodno ostvariti napredak.

Neophodno je, ističe, postići minimalni konsenzus u donošnju odluka koje će osigurati rezultate u tom pogledu i u tome je ključ, a ne u svađama.

Vigemark je ukazao da BiH mora imati u vidu da Srbija i Crna Gora napreduju na svom evropskom putu, Hrvatska je već članica i pitanje je šta će se desiti kada BiH bude okružena zemljama članicama EU.

O tome čini se ne razmišljaju bh. poltičari, jer je BiH Upitnik Evropske unije sa tačno 3.242 pitanja zvanično uručen u decembru 2016. godine, a iako su predstavnici vlasti tada obećali da će na njih odgovoriti u roku od šest mjeseci, godina dana je prošla, a ova zemlja potrebnih odgovora nema.

Zanimljivo je da su države u okruženju mnogo ažurnije.

Broj pitanja u Upitniku kao i period njegovog ispunjavanja, razlikuje se od države do države. Međutim, iako je Upitnik za Hrvatsku imao više pitanja od BiH, 4.560, na njih su odgovorili za tri mjeseca. Srbija je za dva mjeseca odgovorila na 2.483 pitanja, dok je Crna Gora za četiri mjeseca odgovorila na 2.178.

Јohanes Han, komesar Evropske unije za proširenje, utvrdio je da se BiH nalazi na kritičnoj tački svog evropskog puta, te da se nalazi na prekretnici.

"Zanimljivo, iako se BiH nije pomjerila sa mrtve tačke kada su reforme u pitanju, od mene je zatraženo da joj osiguram povlašten status. Vjerujte, status kandidata nije besplatan ručak" rekao je Han, koji je otišao razočaran iz ove zemlje.

Sličnog raspoloženja bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kazao da je sastanak sa Hanom bio deprimirajući i nefunkcionalan, te da u BiH nije pokazano ništa osim deklarativnih zalaganja.

"Sastanak je bio potpuno nefunkcionalan i nije donio nikakva rješenja. Nije jasno manifestovana ni većina za set zakona o akcizama, ni opredjeljenje da se konsenzusom u BiH dođe do Upitnika Evropske komisije", ocijenio je Dodik.

Dodik je naveo da se vidjelo da BiH nema koncentrisanu vlast na zajedničkom nivou, niti parlamentarnu većinu, te da je kriza vlasti i institucija opšta. Naglasio je i da treba biti realan, jer odgovori na Upitnik moraju da imaju politički konsenzus.

Ovu priču komentariše i diplomata Ana Trišić Babić, koja kaže da na ovakav način BiH nikad neće pristupiti Evropskoj uniji.

"Političari traže da im se nešto poklanja. Pa BiH je do sada mnogo toga poklonjeno. Ni jednoj zemlji se nije gledalo toliko kroz prste. Sada Evropskoj uniji, BiH stvara probleme, jer nema nikakav status, osim aplikacije za status kandidata", objašnjava Trišić Babić.

Ona dodaje da je i ta aplikacija bila preko koljena.

"Evropska unija je zaista u tom trenutku pokazala odgovornost prema BiH. Od nje je traženo da se potpiše reformska agenda, to je urađeno, ali dalje se nije pomaklo", navodi Trišić Babić.

S druge strane, tvrdi ona, Republika Srpska ispunila je sve zahtjeve i zadatke iz reformske agende, koji su se takođe našli i na sjednici Narodne skupštine.

"I zakon o akcizama je vezan za reformsku agnedu. Sada čujemo opozicione političare iz Srpske koji su u vlasti na bh. nivou kako govore da akcize nisu bile pominjane kada je tražena od njih reformska agenda, a koju su i sami tada inicirali u Sarajevu, tražeći da se potpiše na vrlo neprincipijelan način, pritom imajući u vidu kompleksnost organizacije BiH", podsjeća Trišić Babić.

Ona kaže da je Han još ranije napisao jasno pismo liderima u BiH, da je za pristup BiH u Evropsku uniju neophodno da se usvoji zakon o akcizama, međutim, oni su se na to, čini se, oglušili.

"Nažalost nije prvi put da evropski zvaničnici odlaze razočarani iz BiH. Nije Han prvi. Svima je već u Evropi i međunarodnoj zajednici jasno kakvo je stanje u BiH. Ljudi nam prilaze otvorenih ruku, imaju svoje jasne zahtjeve, ponude, objašnjenja, ali BiH stoji u mjestu" ocjenjuje Trišić Babić.

Dodaje da je u Republici Srpskoj sve što je bilo u dogovoru sa Evropskom unijom, a tiče se reformske agende, ispoštovano.

"BiH jeste konpleksna zemlja, ali ništa manje ili više nego Belgija, koja je uspjela da ispuni svoje obaveze. Sve je jasno", navodi Trišić Babić.

Bojana Milaković/RTRS