latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

Svjedok potvrdio da je Halilovića viđao u uniformi

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića (12) 1992. godine kod Zvornika, čitanjem iskaza preminulog svjedoka Tužilštva BiH Alje Smajlovića koji je naveo da je Halilovića više puta viđao u uniformi u Bajrićima.
Suđenje Elfeti Veseli u Sudu BiH - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti Veseli u Sudu BiHFoto: RTRS

U iskazu, koji je 16. septembra 2015. godine dao SIPA, Smajlović je naveo da je bio angažovan u Civilnoj zaštiti u Novom Selu kod Zvornika i da je radio u kuhinji koja je, zbog stalnog granatiranja, preseljena u selo Bajrići.

On je dodao da je u kuhinji viđao dječaka koji je dolazio po hranu, ali da ne zna šta se s njim desilo.

"Dječak je imao desetak godina i ne znam mu ime. Imao je crnu kosu, bio je mršav, sitne građe. Dođe, uzme da jede i ode. Uvijek je bio sam. Šta je bilo s njim, ne znam", izjavio je Smajlović.

Tokom davanja iskaza za SIPA, svjedok je potvrdio da je Sakiba Halilovića Kibeta, kojeg je znao od prije rata jer su živjeli u susjednim selima, više puta viđao u uniformi u Bajrićima.

"Pričalo se da je došao sa nekom nepoznatom vojskom, a ne znam da li je među njima bilo žena. Ne znam ni gdje je bio smješten, vjerovatno u svojoj kući u selu Sejfići, gdje je rođen", naveo je Smajlović.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići - Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Po okončanju čitanja iskaza, tužilac Miroslav Јanjić informisao je Sudsko vijeće da SIPA još traga za dvojicom svjedoka koji se ne nalaze na prijavljenim adresama stanovanja, te da odustaje od saslušanja tri najavljena svjedoka.

Јanjić je objasnio da je od ispitivanja jednog svjedoka odustao zbog njegove teške bolesti, a u preostala dva slučaja odustaje jer smatra da su okolnosti o postojanju jedinice Sakiba Halilovića već dokazane.

Naredno ročište biće održano 14. decembra kada bi, putem video linka, iz Beograda trebalo da svjedoči zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA