latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:38 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Sve veća potražnja za kvalifikovanim radnicima (VIDEO)

Stavranjem pozitivnog poslovnog okruženja, koje bi dovelo do povećanja plata, moguće je spriječiti odlazak radne snage iz Republike Srpske i BiH, poručeno je na skupu "Budućnost biznisa", koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa projektom "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu".
Budućnost biznisa - Foto: RTRS
Budućnost biznisaFoto: RTRS

Razmijenjena su iskustava poslodavaca o trenutnim izazovima u vezi sa promjenama na tržištu rada, migracijama i drugim izazovima koji utiču na poslovanje.

Da bi došlo do povećanja plata, potrebno je povećati proizvodnju, poručuju poslodavci. Ipak, kažu, problem predstavlja nedostatak radne snage bilo kojih kvalifikacija, a s tim problemom suočava se i preduzeće za proizvodnju namještaja Standard iz Prnjavora.

Predsjednik UO Standarda, Edin Dacić, kaže da imaju poteškoća da nađu radnike, i to ne samo kvalifikovane za rad u proizvodnji, nego uopšte zainteresovane za zaposlenje u ovoj fabrici.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske ističu da se zajedno sa vlastima mora raditi na poboljšanju uslova rada i povećanju plata. Da bi se to desilo, kako ističu, treba stvoriti pozitivno poslovno okruženje u Srpskoj.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić kaže da je jedan od uslova za povećanje plata rasterećenje privrede kroz razna fiskalna davanja, odnosno poreze i doprinose koji su prilično visoki.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da za cijelu privredu u BiH treba da budu stvoreni jednaki uslovi poslovanja, što se može ostvariti snažnim dijalogom socijalnih partnera. BiH, ističe, radnike gubi zbog niskih plata.

- To dovodi do pitanja samih plata. Јasno je da su plate u BiH preniske i iz tog razloga mnogi odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom, gdje rade pod istim uslovima za veće plate - kaže Vigemark.

Poručeno je da radnici koji sa ovog područja odlaze u potrazi za boljim poslovima u inostranstvo, često rade na crno čak i u zemljama Evropske unije. Tu pojavu, u Uniji poslodavaca ističu, potrebno je spriječiti u Srpskoj i u BiH.