latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:39 | Autor: RTRS

Ivanić: Problem akciza nije u Republici Srpskoj, već među bošnjačkim političarima

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da nije zadovoljan kako se BiH kreće na evropskom putu i da za rješavanje problema nedostaje političke hrabrosti i spremnosti na kompromise.
Mladen Ivanić - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Mladen IvanićFoto: www.predsjednistvobih.ba

"Nije to nezadovoljstvo vezano samo za jednu ili dvije stvari, nego ima širi kontekst u kome treba puno više političke hrabrosti i spremnosti na kompromise da se takve stvari riješe", rekao je Ivanić u Bijeljini, komentarišući posljednju posjetu evropskog komesara za proširenje Јohanesa Hana BiH.

On kaže da nije realno očekivati da status kandidata za članstvo u EU dobije zemlja koja ne može da postigne dogovor u vezi sa izbornim zakonom.

"Nije realno da jedna zemlja, koja nije sigurna da će uopšte imati formiranu vlast poslije izbora, dobije status kandidata", ocijenio je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da problem u vezi sa akcizama nije jedini razlog nezadovoljstva evropskim putem BiH, ali je jedan od razloga, kao što se i tretira u evropskim institucijama, te da ima i drugih problema, poput odgovora na Upitnik EU koji još nisu spremni.

"Glavni problem akciza nije unutar Republike Srpske, nego je u činjenici da nema dovoljno bošnjačkih glasova podrške nakon što se u SDA razišao jedan broj poslanika i aktivnost za obezbjeđivanje glasova ne treba da ide ka Republici Srpskoj, nego ka Federaciji, posebno bošnjačkim političkim partijama", poručio je Ivanić.

Izvor: SRNA