latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:43 ⇒ 06/12/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva: Srpska podržava nastavak IPA Јadranskog programa (VIDEO)

Saradnja institucija osam zemalja i realizacija više od 100 projekata – najbolji su pokazatelji da je IPA Јadranski program prekogranične saradnje opravdao svrhu, istakla je po povratku sa završnog skupa u italijanskoj Akvili, premijerka Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Navela je da Srpska podržava nastavak ovog programa, kako bi se i u narednom periodu obezbijedila podrška Evropske unije za finansiranje sličnih projekata.

- Riječ je o kvalitetnom programu koji je omogućio pristup raznim projektima od turizma, ekologije, preduzetništva, omladinske prolitike, zdravstva, do infrastrukture, a u kontekstu prekogranične saradnje, istakla je Cvijanovićeva.

Istakla je da je važno da su učesnici svih osam zemalja koje su članice programa izrazile jaku podršku nastavku programa.

- Oni smatraju da program treba biti nastavljen i samim tim da bude prepoznat u narednom budžetskom periodu EU. Ovaj program osim konkretnih projekata ima i snažnu političku dimenziju, potiče saradnju zemalja i regija zapadnog Balkana, uz podršku italijanske regije Abruco i naravno Evropske komisije, dodala je premijerka Srpske.

- Osim što su se na završnoj konferenciji razmatrali efekti cjelokupnog programa, sam događaj bio je vezan za još jednu značajnu temu a to je ispravno korišćenje evropskih sredstava bez zloupotreba, ali isto tako i jačanje zakonodavstva i institucionalnih kapaciteta zemalja na suzbijanju finansijskih i poreskih prevara uopšte, zaključila je premijerka Srpske.