latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:52 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Čović pisao članicama NATO - a bez saglasnosti Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon presude Ratku Mladiću, a prije presude Prliću i ostalima, poslao je pismo premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović pismom traži bržu aktivaciju MAP-a, a kao glavni problem u BiH navodi radikalizovane osobe - povratnike sa stranih ratišta.

U pismu kojeg je Čović, između ostalih uputio i predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, britanskoj premijerki Terezi Mej te njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ističe se da je aktivacija MAP-a izuzetno važna jer je, kako navodi, BiH suočena sa velikim problemom naslijeđa radikalizovanih pojedinaca koji su iz islamskih zemalja došli u BiH tokom rata, ali i zbog odlaska bh. građana na strana ratišta, saznaje N1.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u pismu nije spomenuo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, niti jednog trenutka nije premijerima i/ili predsjednicima spomenuo da u BiH postoje suprotna mišljenja politčara kada je riječ o pristupanju NATO-a, već sve nesuglasice svodi na rečenicu "Veza sa NATO-om i sjećanja na aktivnosti NATO-a nisu ista svim ljudima".

Dragan Čović je izjavio da je o pismu informisao ostale članove Predsjedništva BiH, međutim nezvanično se saznaje da sza to nije dobio podršku druga dva člana.

Izvor: Nezavisne novine