latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:07 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Šamac- U januaru Centar za njegu starijih lica (VIDEO)

U Šamcu bi u januaru trebalo da počne da radi Centar za njegu i pomoć u kući starijim osobama.
Centar za stare - Foto: RTRS
Centar za stareFoto: RTRS

Rezultat je to saradnje švajcarskog Crvenog krsta i opštine Šamac u projektu "Zdravlje i starenje", vrijednom oko 160.000 KM, koji će angažovati nezaposleno medicinsko osoblje, njegovatelje i tzv. geronto domaćice.

Penzioner Milan Voćkić iz Šamca s nestrpljenjem iščekuje početak rada Centra, budući da mu se, zbog zdravstvenih problema koje imaju i on i supruga, ukazala potreba za pomoć u kući, ali i povremenom medicinskom njegom.

- To je veoma potrebno ovako starijoj osobi, koja je bolesna, kao i ja i moja supruga - naveo je Milan.

Centar za njegu i pomoć u kući starijim osobama biće smješten u prostorijama Crvenog krsta, dok će se pomoć i njega pružati u vlastitom domu korisnika.

Serafina Vilušić, iz Crvenog krsta Švajcarske, kancelarija u Tuzli, kaže da će švajcarski Crveni krst osim ovih sredstava koji podrazumijevaju operativne troškove za implementaciju projekta, uložiti i sredstva u adaptaciju prostora koji je neophodan da bi se stvorili tehnički uslovi.

- Opština će učestvovati sa 50.000 maraka u naredne tri godine u ovom projektu, dok švajcarski CK ulaže više od 107.000 maraka. Projekat podrazumijeva obilazak starih i nemoćnih osoba na području Šamca. Ove godine očekujemo tridesetak korisnika, a narednih godina će se taj broj i povećati - rekao je Đorđe Milićević, načelnik Šamca.

Cijene usluga biće formirane naknadno, a trebalo bi da budu u skladu sa skromnim penzionerskim budžetom. Ovo je i prilika za posao nezaposlenog medicinskog osoblja, njegovatelja i geronto domaćica.