latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:46 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U Konjicu Srba skoro i da nema! (VIDEO)

Da su zločini počinjeni u proljeće i ljeto 1992. godine u Konjicu i okolini za rezultat imali uklanjanje i prisilno preseljenje gotovo cjelokupne populacije Srba sa tog područja, svjedoči i današnja slika Konjica.
Konjic - Foto: RTRS
KonjicFoto: RTRS

Od prijeratnih oko 7.000 stanovnika koji su se izjašnjavali kao Srbi, danas ih je tek 300, uglavnom starijih.

Dan nakon hapšenja 13 bivših pripadnika tzv. Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a za zločine nad Srbima, u Konjicu - uzdržanost. Pojedini Konjičani nisu željeli da komentarišu ovo hapšenje, ali neki su bili i otvoreniji....

- Zna se otprilike kako je sve teklo. Pravda došla na svoje mjesto, život teče dalje i šta drugo kazati? Poruka svima - smirite tenzije, nastavite živjeti. Tražimo pravdu i gotovo. Šta će to biti? Ko je kriv neka odgovara! Šta ću mu ja sad za to, taman da sam ga ja rodio! - komentar je jednog građanina.

A odgovornost za zločine nad srpskim življem u Bradini, Musali i Čelebićima kasni više od dvije decenije.

Neprocesuiranje je sigurno i jedan od razloga zašto se Srbi ne vraćaju u ovaj kraj. Nakon pogroma 1992. godine o kojem svjedoči spomen-ploča ispred obnovljenog hrama i brojne ruševine, Bradina je i danas očišćena od Srba. Kažu, tu su jedan ili dva penzionera, neki više dođu ljeti da obrade imanje. A nekada ih je tu živjelo skoro 700. Živjelo je i u Konjicu, pred rat skoro 7.000 Srba. Ako se u obzir uzmu Јugosloveni i za hiljadu više. Danas slika potpuno drugačija – svega 300, uglavnom starih.

- Mislim, da je taj broj pao, čak, ispod 300. Kada sam došao ovdje prije deset godina, bilo je nekih 500 starijih mještana i poneko mlađi. Mlađi uglavnom završavaju školu i odlaze negdje dalje. Tako je trenutno moja kćerka jedino srpsko dijete u školi ovdje na Vardi, a u drugoj školi ima još četvoro srpske djece - rekao je paroh konjički Milan Bužanin.

Ozbiljnijeg povratka Srba u Konjic nema. Činjenica da ih je od nekadašnjih 16,3 odsto od ukupnog broja stanovnika danas svega 1,41 odsto, govori da srpska zajednica u ovoj opštini nestaje.

Željeli smo danas da dobijemo i komentar čelnih ljudi opštinske uprave. Međutim, obećana izjava je izostala.